Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přečetla jsem si vaši knihu a kompletně změnila svůj jídelníček. Jak je možné, že mám průjem?

Průjem anebo velké vodnaté stolice mohou být dočasnou reakcí na náhlé zařazení potravin s vysokým obsahem sacharidů a vlákniny; k přizpůsobení však dochází velmi rychle.
|
Typ článku: Rady lékaře

U některých lidí může být tento stav výsledkem nadměrného množství pšenice, ječmene nebo žita ve stravě. U lidí citlivých na lepek může způsobit problémy i malé množství těchto obilnin, protože se v nich lepek nachází ve vysokých koncentracích. Pokud je tato citlivost vážná, jedná se o onemocnění, známé pod názvem celiakie.

Pokud se živíte po dlouhou dobu zdravou stravou a pak si dáte nějaké těžké jídlo, na které již nejste zvyklí, např. hovězí nebo sýr, můžete zaznamenat velmi nepříjemnou reakci v podobě páchnoucích plynů, žaludečních křečí a průjmu. Průjmové onemocnění, ať už je jeho příčina jakákoliv, zhorší stav při hemeroidech a může způsobit jejich krvácení, bolesti a svědění. Nejlepší léčbou je pokusit se okamžitě průjem zastavit a hemeroidy koupat v teplé vodě aspoň dvakrát denně.

Zdravá strava může přinést prakticky okamžitou úlevu lidem, kteří trpí průjmem způsobeným podrážděním střeva nadměrným množstvím žlučových kyselin, které se do něj dostávají. Jedná se o velmi nepříjemný, ale běžný problém u lidí, kteří se podrobili resekci poslední části tenkého střeva (ilea), anebo u lidí trpících onemocněním ilea, nazývaným Crohnova choroba. Žluč, která je za normálních okolností vstřebána v ileu, prochází do tlustého střeva, kde způsobuje podráždění a průjem.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3200
Datum: 29. 10. 2012