Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pozor na zpracované potraviny

Francouzští vědci několik let studovali chování více než stovky tisíc dospělých lidí. Zjistili, že konzumace vysoce zpracovaných potravin byla více spojena s rizikem vzniku rakoviny.
|
Typ článku: Studie

Tyto škodlivé „ultra-zpracované“ potraviny, jak je vědci nazývají, zahrnují například balené sladké pečivo, muffiny, brambůrky, bonbóny, sycené nápoje, mražené a instantní polotovary, cereálie s přidaným cukrem.  Vědci odhadují, že tyto vysoce zpracované potraviny pokrývají 25 až 50 procent denního příjmu energie lidí, žijících v bohatých západních zemích. 

Vědci si všimli, že účastníci studie, kteří uváděli, že konzumovali více vysoce zpracované, balené potraviny, měli vyšší riziko rozvoje rakoviny než lidé, kteří jedli čerstvé potraviny vařené doma nebo v restauracích. Autoři studie napsali, že „10% nárůst podílu vysoce zpracovaných potravin ve stravě byl spojen s významným zvýšením celkového rizika rakoviny o 12 % a rizikem rakoviny prsu o 11 %.“

Slazené nápoje a svačiny představovaly více než čtvrtinu ultra-zpracovaných potravin, které lidé ve studii jedli. Nejnižší riziko vzniku rakoviny měli ti účastníci studie, kteří jedli čerstvé, minimálně zpracované potraviny.

www.bio-info.cz

Počet přečtení: 1262
Datum: 5. 11. 2019