Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polévky – v létě mohou stačit…

Polévky připravujte spíše než z vody ze zeleninového bujónu. Jako zeleninový vývar může posloužit něco tak jednoduchého, jako je trocha čistě rostlinného bujónu a tamari ve vodě, případně si můžete vyrobit svůj vlastní vývar z čerstvé zeleniny a vašich oblíbených bylinek či koření. (Poznámka: Prodejny Country Life nabízejí výborný zeleninový bujón Würzl - k dostání v kostkách nebo v pytlíku.)
|
Typ článku: Články

Jako vývar můžete použít i vodu zbylou po vaření zeleniny v páře. Tekutina zbylá po vaření luštěnin je rovněž dobrým základem pro polévku. Když přidáte do polévky rajčata anebo rajčatový protlak, změní se chuť polévky na rajskou polévku.

V receptech na přípravu polévek můžete dosáhnout větší variability tím, když budete používat různé druhy obilovin. Použijte více vody, než je v receptu uvedeno, a třicet minut před podáváním přidejte trochu rýže nebo ječmene. Dávkování by mělo být asi třetina šálku obiloviny na dva šálky vody. Tím polévka zhoustne, protože obilovina do sebe vstřebá část vody.

Do polévek můžete přidat i různé druhy těstovin, nejlépe 15 minut předtím, než chcete polévku servírovat. Není třeba přidávat vodu. Polévka může být hustší, protože těstoviny do sebe vstřebají trochu tekutiny. Chcete-li dosáhnout u polévky husté a krémové konzistence, rozmixujte polovinu jejího obsahu v mixéru, vraťte do hrnce a dobře promíchejte. Tato metoda se osvědčila zvláště u luštěninových polévek.

Asi hodinu před servírováním můžete do polévky přidat zeleni¬nu, která se déle vaří. Zeleninu, která se vaří středně dlouho, stačí přidat půl hodiny před servírováním, zatímco zeleninu, která je rychle uvařená, přidejte asi deset minut před podáváním. Takovým způsobem vynikne chuť zeleniny nejvíce, a přitom nebude zelenina rozvařená.

Polévky se dají připravit v ranních či dopoledních hodinách a později ohřát. Jsou dobré zejména v takových dnech, ve kterých není jasné, kdy se shromáždí rodina doma na večeři. Polévka podávaná s chlebem či celozrnnými rohlíky a s míchaným zeleninovým salátem je zcela dostatečným jídlem.

Polévky se dají dobře zmrazit. Většina luštěninových polévek se za studena dá velmi dobře použít jako sendvičová pomazánka.

John & Mary McDougallovi, z knihy McDougallův plán

Počet přečtení: 3694
Datum: 12. 8. 2014