Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Počet úmrtí na otravu jídlem podhodnocen

Dánští vědci tvrdí, že počet úmrtí způsobených otravou jídlem, jejíž příčinou jsou v první řadě baktérie, jako je salmonela či campylobacter, je vyšší, než se dříve předpokládalo.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Studie

Salmonela se nachází v drůbežích výrobcích a ve vejcích, campylobacter se nalézá v kuřecím mase. U většiny lidí není průběh infekce příliš vážný a představuje několik dní průjmového onemocnění, žaludeční křeče a horečku, ale u velmi mladých či naopak starých lidí, případně u pacientů s onemocněním, jako je cukrovka či HIV, může být i smrtelné.

Podle Kare Molbaka ze Statens Serum Institute v Kodani je počet úmrtí na otravy jídlem zřejmě dvakrát vyšší, než se předpokládalo; k úmrtí přitom může dojít až rok po proběhlé infekci.

Dánští vědci studovali lékařské záznamy 1 071 lidí, kteří zemřeli do jednoho roku poté, co prodělali infekci salmonelou, campylobacterem, yersinia enterocolitica či shigella. U lidí, kteří prodělali otravu jídlem, byla ve srovnání s kontrolní skupinou 3 363 lidí zaznamenána více než trojnásobná úmrtnost.

Podle výsledků studie zemře ročně na otravu jídlem asi 90 lidí. Ve Velké Británii vědci odhadují počet úmrtí z tohoto důvodu na desetinásobek, v USA se pak dá podle dánských výzkumníků předpokládat cca 10 tisíc úmrtí ročně na otravu jídlem.

 

Počet přečtení: 4348
Datum: 26. 1. 2007