Pár slov o zinku | Prameny zdraví

Pár slov o zinku

Nedostatek zinku je ve vyspělých zemích vzácným jevem – s výjimkou osob trpících Crohnovou chorobou, syndromem krátkého střeva nebo celiakií. Případy nedostatku zinku byly naopak zjištěny v zemích s poměrně vysokou konzumací nekvašeného chleba (chleba pečeného bez použití droždí).

Pár slov o zinku

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživy

Maminky by měly vědět, že těhotenství a období kojení jsou životní etapy, kdy dochází k poměrně vysoké potřebě zinku. Bylo zjištěno, že koncentrace zinku v krevním séru měřená nalačno, nepřevyšující hodnotu 70 mg/dl, není dostačující.

Nedostatek zinku je značně rozšířenější u podvyživených osob v zemích s velkou mírou chudoby a v místech, kde je populární konzumace nekvašeného chleba. Například v jednom z výzkumů, provedených v indickém Dillí s účastí dětí ve věku od 6. do 35. měsíce života, byla u více než 73 % z nich zjištěna nízká koncentrace zinku v krevním séru. Vyšší ukazatel nedostatku byl zjištěn u nemluvňat ze severovýchodní Brazílie – 74 % z 239 náhodně vybraných nemluvňat mělo nedostatečnou koncentraci zinku. Mnohé z těchto dětí byly dlouhodobě podvyživené. V jiném výzkumu z Teheránu byl nedostatek zjištěn u více než 31 % studentů středních škol. Ve vyspělých zemích se největší riziko nedostatku zinku vyskytuje u seniorů.

Pro vegany a vegetariány je poměrně důležitá informace o tom, že vzhledem ke snížené absorpci zinku z rostlinné stravy je jim doporučována konzumace přibližně o 50 % více tohoto minerálu ve srovnání s doporučeními pro nevegetariány. Výzkum ukázal, že až 40 % zinku konzumovaného vegetariány pocházelo z celozrnných obilných vloček. Proto by měly být celozrnné obilné výrobky považovány za jeden z hlavních zdrojů zinku pro vegetariány.

Pokud jde o zrno, zinek se nachází především v jeho zárodku. Proto jedním z nejjednodušších způsobů, jak obohatit naši dietu o velké množství zinku, je přidání polévkové lžíce pšeničných klíčků do vloček, salátů a jiných hotových jídel. Dalšími výbornými zdroji zinku jsou např. tahini, sezamové a slunečnicové semínko, kešu ořechy, sója a čočka.

Roman Pawlak

Počet přečtení: 346 Datum: 14. 5. 2021