Ovoce a zelenina snižují riziko rakoviny plic u kuřáků | Prameny zdraví

Ovoce a zelenina snižují riziko rakoviny plic u kuřáků

Strava charakterizovaná pestrou nabídkou různých druhů ovoce a zeleniny dokázala snížit riziko rakoviny plic u kuřáků o 27 %. Tento poznatek pochází ze sledování téměř půl milionu dospělých obyvatel deseti evropských zemí.

Ovoce a zelenina snižují riziko rakoviny plic u kuřáků

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Prakticky ke stejnému výsledku dospěli vědci již před dvaceti lety ve studii na 250 tisících Japoncích. Kuřáci, kteří jedli na každodenní bázi zelenou a žlutou zeleninu, měli riziko rakoviny plic snížené o 30 %.

Tento ochranný účinek není výsledkem nějaké určité magické složky ovoce či zeleniny. Je dobře známo, že podávání doplňků vitamínu E a betakaroténu (které se nacházejí v zelené a žluté zelenině) ve skutečnosti riziko rakoviny plic u kuřáků zvyšovalo. Jde o výsledek působení celého komplexu látek, které se v ovoci a zelenině nacházejí a účinkují způsobem, kterému vědci ještě nerozumějí.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, August 31, 2010

Počet přečtení: 2 879 Datum: 12. 12. 2013