Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ořechy si získávají stále více respektu

Když byla nízkotučná strava tím „pravým ořechovým", ořechy nepožívaly velké vážnosti. Dnes je tomu ale jinak. Ořechy obsahují velké množství prospěšných látek - vlákninu, bílkoviny, vitamin E, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a arginin (aminokyselina, která zlepšuje stav krevních cév).
|
Typ článku: Poradna výživy

Značné množství vědeckého výzkumu dnes svědčí o několika významných prospěšných zdravotních účincích ořechů: snížení rizika infarktu, onemocnění cukrovkou 2. typu a výskytu žlučníkových kamenů s potřebou jejich vyoperování. Ořechy také pomáhají snižovat hladinu krevního cholesterolu, včetně LDL cholesterolu, a to jak nahrazením škodlivých potravin či přímo jeho snižováním.

Když sníte třicet gramů ořechů, představuje to asi 180 kalorií. Na kusy se jedná asi o:

23 mandlí, 6-8 paraořechů, 18 kešú, 21 lískových oříšků, 10-12 makadamských ořechů, 28 arašídů, 19 pekanových ořechů, 167 píniových oříšků, 49 pistácií nebo 14 půlek vlašského ořechu

Počet přečtení: 5173
Datum: 21. 4. 2011