Obvod pasu a riziko cukrovky II. typu
Studie vypracovaná na Harvard University, která zahrnovala 27 270 zdravých mužů, kteří byli sledováni po dobu třinácti let, dospěla k závěru, že ti muži, jejichž obvod pasu byl větší než 95 cm, měli 5-10krát vyšší riziko onemocnění cukrovkou II. typu než muži, jejichž obvod pasu byl menší než 88 cm. Za dobu trvání studie mělo plných 80 % mužů, kteří onemocněli cukrovkou, obvod pasu větší než 95 cm.
Harvardští vědci nyní doporučují tento jednoduchý test - měření obvodu pasu - svým kolegům na stanovení rizika onemocnění cukrovkou. Mezi opatření, kterými lze snížit riziko onemocnění cukrovkou patří:
Pravidelná každodenní středně náročná pohybová aktivita (30-60 minut denně).
Zvýšení konzumace nerafinovaných rostlinných potravin obsahujících hodně vlákniny a snížení spotřeby rafinovaných sacharidů, cukrů a potravin s vysokým glykemickým indexem.
Snížení spotřeby živočišných potravin s vysokým obsahem nasycených tuků.
Vyhýbání se tabáku.
Snížení spotřeby transmastných tuků (jejich zdrojem jsou hydrogenované tuky v margarinech a ztužených rostlinných tucích).
Počet přečtení: 4686
Datum: 8. 7. 2006