Nízkotučná strava a premenstruační syndrom | Prameny zdraví

Nízkotučná strava a premenstruační syndrom

Konzumování nízkotučné vegetariánské stravy zkracuje délku a bolestivost menstruačních křečí. Třiatřicet žen ve věku od 22 do 48 let konzumovalo po dva měsíce nízkotučnou veganskou (čistě vegetariánskou, tzn. i bez mléčných výrobků a vajec) stravu. Tuk tvořil ve stravě asi 10% kalorií.

Nízkotučná strava a premenstruační syndrom

Rubrika: Zdraví ženy | Typ článku: Studie

Průměrná doba menstruace se zkrátila z původních čtyř dnů na 2,7 dne a intenzita menstruačních křečí se snížila. Vedoucí studie, dr. Neal D. Barnard, uvedl, že výsledky by měly povzbudit ke změně jídelníčku zvláště ženy s bolestivou menstruací. „Úprava stravy znamená přirozený přístup bez léků, který směřuje přímo ke kořenům problému“, řekl dr. Barnard.

Podle vědců snížením příjmu tuků dochází ke snížení produkce hormonu estrogenu a tím i ke snížení produkce prostaglandinů. A protože je veganská strava bohatá na vlákninu, zvyšuje se tím současně hladina bílkoviny zvané globulin, která pomáhá tělu vylučovat estrogen. A tím dochází rovněž ke snížení produkce prostaglandinů. Prostaglandiny jsou odpovědné za menstruační křeče.

Obstetrics & Gynecology 2000;95:245-250

Počet přečtení: 3 564 Datum: 1. 1. 1970