Nezpracovaná rostlinná strava vs. vše ostatní | Prameny zdraví

Nezpracovaná rostlinná strava vs. vše ostatní

I vegetariáni mohou být ohroženi vysokou mírou chronických onemoc­nění, pokud jedí hodně zpracovaných potravin.

Nezpracovaná rostlinná strava vs. vše ostatní

Rubrika: Nemoci srdce a cév | Typ článku: Poradna výživy

Příkladem je Indie. Po­čty případů cukrovky, onemocnění srdce, obezity a mrtvice zde vzrostly mnohem rychleji, než by se dalo očekávat vzhledem k relativně malému nárůstu konzu­mace masa na osobu.

Na vině je snížení podílu nezpracované rostlinné stra­vy v jídelníčku, jako třeba posun od hnědé rýže k bílé a nahrazení tradiční stra­vy složené z čočky, ovoce, celozrnných obilnin, ořechů a semen rafinovanými uhlohydráty, balenými pochutinami a fastfoody.

Dělicí čárou mezi zdravým a nezdravým je tak v men­ší míře rostlinná strava oproti živočišné a ve větší míře nezpracovaná rostlinná strava oproti téměř všemu ostatnímu.

Počet přečtení: 565 Datum: 31. 12. 2021