Nemoci

Ochrana před rakovinami trávicího traktu
Asi 90 % rakovin tlustého střeva a konečníku, což jsou nejběžnější druhy rakoviny trávicího traktu, je výsledkem nezdravé...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie
Konzumace masa, heterocyklické aminy a riziko rakoviny prsu
Je známo, že v Uruguayi je vysoká nemocnost a úmrtnost na rakovinu prsu. Předchozí studie ukázaly, že s rakovinou prsu jsou spojeny...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie
Jaké jsou nejvýznamnější rizikové faktory srdečního infarktu?
Nejzávažnějším rizikovým faktorem je vysoká hladina cholesterolu v krvi. U pětapadesátiletého muže, který má cholesterol...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Rady lékaře
Mléko, vápník a zlomeniny
Studie trvající dvanáct let a zkoumající 78 000 žen (ve věku 34-59 let), které nikdy neužívaly doplňky vápníku, zkoumala, zda...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Studie
Jak se můžu dozvědět, že mám vysoký krevní tlak?
Hypertenze neboli vysoký krevní tlak znamená, že vám byl opakovaně naměřen systolický krevní tlak (vyjadřuje jej vždy to...Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Rady lékaře
Konzumace bílkovin a zlomeniny u žen
Bílkoviny ve stravě zvyšují ztráty vápníku močí a jsou spojovány ve studiích po celém světě s vyšším rizikem zlomeniny...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Studie
Jaká je vlastně pravděpodobnost, že dostanu mrtvici?
Každoročně je v České republice postiženo mrtvicí více než 60 tisíc lidí. Podobně jako srdeční infarkt i mrtvice postihuje...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Rady lékaře
Je možné nějak pomoci lidem, kteří již byli postiženi mrtvicí?
Ano, jistě. Životní styl, který napomáhá prevenci mrtvice, je také schopen urychlit léčení a pomoci předcházet dalším cévním...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Rady lékaře
Srdce a kiwi
V nedávné studii měli lidé, kteří jedli denně po dobu osmadvaceti dní dva až tři kusy kiwi, o osmnáct procent nižší tendenci...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie
Co je to cukrovka? Je dědičná?
Cukrovka (diabetes mellitus) je onemocnění, při kterém organismus není schopen využít glukózu, která se pak hromadí ve zvýšené...Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Rady lékaře