Nadbytek železa z masa ve stravě zvyšuje riziko cukrovky | Prameny zdraví

Nadbytek železa z masa ve stravě zvyšuje riziko cukrovky

Studie z dílny Harvardské univerzity potvrzuje dosavadní informace, že hemové železo z masa a vnitřností při pravidelné konzumaci způsobuje poměrně rychle trvalé poškození některých lidských tkání a jedním z projevů tohoto poškození je vznik cukrovky 2. typu. Příjem železa z rostlinných potravin a výživových doplňků nepředstavoval v uvedené studii zvýšené riziko cukrovky.

Nadbytek železa z masa ve stravě zvyšuje riziko cukrovky

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Studie

Dr. Swapnil Rajpathak, který byl vedoucím tohoto výzkumu, vysvětluje: „Vlivem vyšší koncentrace železa z živočišných potravin se v organismu tvoří volné radikály, které poškozují receptory pro inzulin. Poškození těchto speciálních molekul (inzulinových receptorů), které mají na svém povrchu téměř všechny buňky vašeho těla, vyvolává inzulinovou rezsitenci a později cukrovku.“

Počet přečtení: 2 166 Datum: 19. 10. 2015