Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nadbytek kalorií a tuků, nikoliv nadbytek cukru, je příčinou obezity

Dr. Keast s kolegy z Michigan State University zjišťoval u téměř 16 000 dospělých jejich spotřebu cukru, tuků, uhlohydrátů a celkový kalorický příjem. Současně měřili BMI index (váha v kg dělená dvojmocí výšky v metrech). Vědci (pro mnohé asi překvapivě) zjistili, že obézní lidé konzumovali celkově méně kalorií než lidé, kteří obézní nebyli - obézní však přijímali percentuálně více kalorií z tuku a méně kalorií z uhlohydrátů a cukru než neobézní.
|
Typ článku: Studie

Výsledky platily jak pro muže, tak pro ženy. Ukázalo se, že se stoupajícím příjmem tuku se zvyšoval i index tělesné hmotnosti (lidé byli tlustší), naopak se stoupajícím příjmem cukru, BMI index klesal (lidé byli štíhlejší).

Dr. Storeyová a dr. Forshee z Georgetown University ve Washingtonu zase studovali data z výzkumu provedeného americkým Ministerstvem zemědělství a vypracovali model, který postihoval, do jaké míry byly plněny doporučené denní dávky vybraných živin v závislosti na množství cukru, uhlohydrátů, bílkovin, tuků a alkoholu, které zkoumané osoby zkonzumovaly. Podle modelu měl přídavek cukrů velmi malý negativní účinek na spotřebu většiny živin. Výzkumníci však zaznamenali, že alkohol měl mnohem větší negativní účinek.

Z výročního zasedání Severoamerické společnosti pro studium obezity

Počet přečtení: 6134
Datum: 13. 12. 2003