Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mohou běžné potraviny obsahovat zbytky pesticidů?

V rámci státního monitoringu reziduí pesticidů v potravinách bylo v roce 2002 zjištěno, že 35,7 % vzorků potravin obsahovalo zbytky pesticidů, ve státech EU to bylo 49 % vzorků. (Česká zemědělská a potravinářská inspekce – ČZPI, Výsledky plánované kontroly cizorodých látek v roce 2002, www.czpi.cz).
Rubrika: BIO
|
Typ článku: Poradna výživy

Nejvíce pesticidů bylo nalezeno u hlávkového salátu, rajčat, paprik, citrusového ovoce. V mléce a mléčných výrobcích byly pozitivní nálezy pesticidů v 91,1 % případů, zbytky DDT obsahovalo 71,4 % vzorků mléka a 95 % vzorků másla. DDT je prudce jedovatý pesticid, který se plošně používal a byl zakázán již před více než třiceti lety.

Čím dál více mezinárodních studii poukazuje na to, že pesticidy mohou vážně poškozovat zdrávi (narušují hormony, nervovou činnost, přispívají ke vzniku rakovin, snižování plodnosti, Parkinsonově chorobě či chronické únavě). Zejména je neznámou oblastí jejich dlouhodobé používání a tzv. koktejlový efekt (více druhů působí na tělo najednou, což laboratorně nelze testovat).

Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.

Počet přečtení: 2960
Datum: 21. 9. 2009