Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mohlo by mou hladinu cholesterolu snížit braní velkých dávek vitaminu C?

V roce 1950 publikoval jeden ruský vědec zprávu, že vitamin C zpomaluje u králíků vytváření aterosklerotických plaků. Tento objev otevřel diskuzi o významu a spojitosti vitaminu C s cholesterolem u lidí a o možném předcházení srdečnímu onemocnění.
|
Typ článku: Rady lékaře

Guinejská prasata jsou člověku podobná v tom, že u obou těchto živočišných druhů se shodně projevuje vzácná metabolická neschopnost syntetizovat vitamin C. Prakticky všichni ostatní savci jsou schopni si v těle sami vytvořit veškerý vitamin C, který potřebují. Nedostatek vitaminu C u guinejských prasat zvyšuje jejich hladinu cholesterolu.

Pokusy na lidech, při kterých se podával denně jeden až čtyři gramy vitaminu C, však neukázaly u těch, kteří neměli na začátku pokusu vážně zvýšenou hladinu cholesterolu, žádné jeho snížení. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu měli z užívání vitaminu C prospěch – u nich ke snížení obsahu cholesterolu skutečně došlo.

Vitamin C podávaný lidem s nízkým příjmem vitaminu C měl i dodatečný účinek. Snižoval totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. K tomu, abychom porozuměli, jakou roli hraje vitamin C ve snižování hladiny cholesterolu a v prevenci srdeční nemoci, je potřeba dalšího výzkumu. Chci vás ale ujistit, že lidé, kteří jedí hodně čerstvého ovoce a zeleniny, nepotřebují žádný přídavek vitaminu C v podobě vitaminových doplňků. Nemusí se ani starat o to, aby nepřišli o dodatečný prospěch ve smyslu prevence proti srdečnímu onemocnění. Taková strava zajišťuje obojí.

Medicína i výrobci produktů zdravé výživy mnohdy řeší problémy, kterými lidé trpí, tím, že jim nabízejí jako kompenzaci za jejich nezdravou stravu a nezdravý životní styl nejrůznější pilulky místo toho, aby se zabývali příčinami nemocí. Takové pokusy nikdy nepřinášejí uspokojivá řešení, protože se nezabývají skutečnými problémy.

Velké dávky vitaminu B3 (neboli niacinu), ve výši 3 až 6 gramů denně, účinně sníží hladinu cholesterolu a triglyceridů. Používají se při léčení lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu. Pro mnohé však může být nepříjemný vedlejší účinek jejich užívání, kterým je rudnutí ve tváři. Vitaminy A, D a E v rostlinných olejích rovněž hladinu cholesterolu o něco snižují, ale kvůli svému obsahu polynesaturovaných olejů, tedy ne díky těmto vitaminům samotným.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2136
Datum: 13. 1. 2009