Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Množství transmastných kyselin na etiketách

Americká vláda vydala nařízení, že na veškerých balených potravinách musí být (od ledna roku 2006) uvedeno množství škodlivých transmastných kyselin.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Studie

Transmastné kyseliny se nacházejí v živočišných tucích, ale jsou také vyráběny uměle při procesu, kterému se říká hydrogenace (neboli ztužování tuků). Transmastné kyseliny, které se nacházejí například v mase, másle, sušenkách či pomfritech, zvyšují hladinu cholesterolu, a to zvláště „špatného“ LDL cholesterolu. Američtí výrobci margarínů již na tento krok zareagovali výrobou margarínů, které obsahují významně snížené množství transmastných kyselin i nasycených tuků. Na trhu jsou již i produkty, které neobsahují vůbec žádné transmastné kyseliny.

Počet přečtení: 3307
Datum: 4. 5. 2007