Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléko a zmrzlina přispívají k rakovině prostaty

U 20 885 mužů, účastníků jedenáct let trvající studie zdravotního stavu lékařů, byla zjištěna souvislost mezi konzumací většího množství mléčných výrobků (včetně plnotučného i odtučněného mléka, sýrů a zmrzliny) a rizikem onemocnění rakovinou prostaty (zvýšení asi o 30%).
Rubrika: Mléko
|
Typ článku: Studie

Podle dr. Chana z Harvard School of Public Health, kde byla studie vypracována, by za vyšší riziko rakoviny prostaty mohl být zodpovědný vápník obsažený v mléčných výrobcích. Za dobu trvání studie onemocnělo rakovinou prostaty 1 012 zkoumaných lékařů.

Kouření zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku Není-li pro vás dostatečnou motivací pro zanechání kouření ohrožení rakovinou plic, možná vás k tomu „povzbudí“ výsledky nové studie, která ukázala, že kuřáci jsou vystavení většímu riziku vzniku střevních polypů (které zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku). Dobrou zprávou ale je, že toto riziko lze významně snížit, jestliže s kouřením včas skončíte, jak uvedli vědci z amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny (Natiional Cancer Institute).

Studie se zúčastnilo 27 924 lidí. Vedoucí studie, dr. Hayes uvedl, že čím déle lidé kouřili, tím bylo u nich riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku vyšší.

Počet přečtení: 3536
Datum: 16. 3. 2004