Crohnova choroba a mléko | Prameny zdraví

Crohnova choroba a mléko

Podle britských výzkumníků z londýnské fakulty medicíny je mléko rizikovou potravinou, která je nositelem baktérií (Mycobacterium avium paratuberculosis – MAP) schopných vyvolat zánět sliznice střeva a vznik Crohnovy choroby.

Crohnova choroba a mléko

Rubrika: Mléko | Typ článku: Studie

Podle hygienických sledování ve Velké Británii až 2 % testovaných vzorků mléka v obchodní síti obsahují MAP. Lékaři proto lidem, kteří trpí Crohnovou chorobou, a jejich příbuzným doporučují, aby dali přednost mléku upravenému technologií UHT anebo ho alespoň doma důkladně převařili, protože to pravděpodobně baktérie MAP usmrcuje.

Stejná skupina výzkumníků také prokázala, že i lidé trpící syndromem dráždivého tlustého střeva (projevuje se zejména nečekanými a častými průjmovými stolicemi) jsou infikováni baktériemi typu MAP, a proto by podle nich i oni měli být opatrní při konzumaci syrového nebo jen pasterizovaného mléka.

Ambulance klinické výživy se zeptala Státní veterinární správy: „Testujete mléko a mléčné výrobky v obchodní síti na výskyt baktérie Mycobacterium avium paratuberculosis?“ Odpověď zněla: „Ne.“

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 3 420 Datum: 8. 2. 2015