Maso nenápadně poškozuje mozek | Prameny zdraví

Maso nenápadně poškozuje mozek

Maso téměř neobsahuje sacharidy. Prohlédnete-li si potravinové tabulky, všechny druhy masa, ať už jde o červené maso, ryby nebo drůbež, mají ve sloupci sacharidů nulu nebo jich obsahují jen zanedbatelné procento. To může být jedním z důvodů, proč maso poškozuje čelní lalok docela nenápadně.

Maso nenápadně poškozuje mozek

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Doporučuji každý den začínat kvalitní snídaní, která obsahuje vyvážený výběr rostlinné potravy. U nás doma jíme k snídani obvykle několik druhů ovoce, celozrnné obiloviny, trochu ořechů nebo ořechové máslo. Tyto potraviny udrží hladinu cukru v krvi na přiměřené úrovni po celé dopoledne (bez potřeby něco dalšího „zakousnout“).

Změna ve stravování má však jeden háček. Mozek je orgán velmi přizpůsobivý a časem si na určitý životní styl zvykne, i když pro něj není třeba výhodný. Může se tedy stát, že dokonce i zdravá změna může způsobit krátkodobý úbytek výkonnosti mozku.

Podobná situace nastává i při závislosti na nikotinu, který ničí mozek. Přestane-li člověk kouřit, kvalita spánku a duševní bystrost se přechodně zhorší a teprve po určité době nastane výrazné zlepšení. Výzkumy ukazují, že to samé platí také o jídle. Pokud lidé náhle změní způsob stravování, například zvýší příjem sacharidů, duševní výkon se může na krátkou dobu zhoršit. Pokud však vydržíte, prožijete pozitivní obnovu svého života. Přestože začátek změny stravování může být obtížný, vypěstujte si zdravé návyky a držte se jich.

Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4 223 Datum: 11. 4. 2010