Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Lepší stav? Více šťáv!

Proč je džusový půst uzdravujícím a omlazujícím prostředkem č.1 Jak jsem se již zmínil dříve, hlavní příčina nemocí a stárnutí tkví v průběhu buněčného metabolismu a regenerace buněk. Za prvé, známý kanadský "léčitel stresů" Hans Selye, řekl: "Život - tento biologický řetěz, který nás drží pohromadě, je silný tak, jako jeho nejslabší článek:" Jste tak mladí nebo tak staří jako Vaše nejslabší životní články buňky. Stárnutí začíná tehdy, když se zpomalí normální proces regenerace buněk a jejich obnovy. Toto zpomalení je způsobeno akumulací odpadních produktů ve tkáni, což narušuje výživu buněk.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Články

Každá buňka Vašeho těla je uceleným životním celkem se svým vlastním metabolismem, potřebuje neustálou zásobu kyslíku a dostatečnou výživu ve formě všech známých výživných látek. Díky nedostatečnému vyživování, obleněnému metabolismu, sedavému způsobu života, přejídání a následnému špatnému trávení a asimilaci stravy, nedostatku čerstvého vzduchu, pohybu a odpočinku, začínají buňky degenerovat a rozpadat se. Normální proces nahrazování a obnovování buněk se zpomalí a Vaše tělo začne stárnout; odolnost Vašeho těla vůči nemocem se sníží a začnou se objevovat různé choroby. To může nastat v jakémkoliv věku. Obleněný metabolismus, zácpy a následné nedostačující vylučování jsou příčinou chorobného zadržování moče a akumulace toxických odpadových látek ve tkáních, což narušuje výživu buněk, zapříčiňuje nemoci a předčasné stárnutí.

Za druhé, jen asi polovina Vašich buněk je na vrcholu vývoje, životnosti a pracovní schopnosti. Jedna čtvrtina je většinou v procesu vývoje a růstu a další čtvrtina v procesu odumírání a obnovování. Zdravý, vitální život a stálá mladost jsou zachovány, existuje-li dokonalá rovnováha v tomto procesu rozpadu a obnovování buněk. Pokud se buňky rozpadají a odumírají rychleji než se tvoří nové, začne proces stárnutí. Je rovněž životně důležité, aby staré a odumřelé buňky byly co nejúčinněji rozloženy a eliminovány z organismu.

Právě zde se džusový půst stává nejúčinnější cestou k obnovení Vašeho zdraví a omlazení vašeho těla. Během půstu o šťávách se urychlí proces eliminace mrtvých a odumírajících buněk a vytváření nových buněk je urychleno a povzbuzeno. Současně jsou toxické odpadové prvky, které narušují výživu buněk, účinně eliminovány a je obnoven zdravý poměr výměny a okysličování buněk.

Jak může pouhé zdržení se od jídla vést k tak zázračným výsledkům? Následovně:

1. Během prodlouženého půstu (po prvních třech dnech), bude Vaše tělo žít ze svých vlastních látek. Když je připraveno o potřebnou výživu, zejména o proteiny a tuky, bude Vaše tělo spalovat a trávit své vlastní tkáně - a to procesem autolýzy, neboli sebetrávení. Ale Vaše tělo to nebude provádět nahodile! Ve své moudrosti - a v tom tkví tajemství neobvyklého účinku půstu jako léčivé a omlazující terapie! - bude Vaše tělo nejdříve vybírat a spalovat ty buňky a tkáně, které jsou nemocné, poškozené, staré nebo mrtvé. Během půstu se Vaše tělo bude živit nejvíce znečištěným a poškozeným materiálem, jako jsou odumřelé buňky a chorobné uloženiny, nádory, abscesy, poškozené tkáně, uložené tuky atd. Doktor Buchinger st., jeden z největších odborníků na půst, nazývá půst - velmi přiléhavě - "odmítavým opatřením", "spalováním odpadků". Tyto mrtvé buňky a podřadné tkáně jsou stráveny a zužitkovány jako první. Nezbytně důležité tkáně a životní orgány, žlázy, nervový systém a mozek jsou ušetřeny.

2. V průběhu půstu, kdy jsou staré buňky a nemocné tkáně vyřazeny a spáleny, je podporována a urychlována tvorba buněk nových, zdravých. Může se to zdát neuvěřitelné, protože během džusového půstu neprobíhá, anebo pouze v omezeném množství, zásobování výživou. Nicméně je to psychologická záležitost. Během známých švédských půstních pochodů bylo zjištěno, že hladina proteinů v krvi postících se osob, bez ohledu na to, že nebyl konzumován žádný protein, zůstala stejná a normální po celou dobu půstu. Příčinou toho je, že bílkoviny ve Vašem těle zůstávají v tzv. dynamickém stavu. To znamená, že přecházejí z jednoho stadia do jiného a jsou stále rozkládány a znovu slučovány a znovu používány pro různé potřeby uvnitř těla. Aminokyseliny, stavební kameny proteinů, nezůstanou nevyužity, ale jsou uvolněny z rozložených buněk a znovu upotřebeny při tvorbě nových, životních buněk. Jak víte, jsou Vaše buňky složeny převážně z proteinů. Pro účinnou tvorbu buněk je třeba úplného souboru všech důležitých aminokyselin. Proteiny, potřebné pro stavbu nových buněk, jsou během půstu znovu sloučeny z rozložených buněk. Tímto způsobem tělo používá a znovuvyužívá tytéž proteiny a živiny znovu a znovu tam kde je potřeba.

3. Během šťávového půstu je vylučující a čistící kapacita vylučovacích orgánů - plic, jater, ledvin a kůže značně zvýšena, a masy nahromaděných metabolických odpadů a toxinů jsou rychle vylučovány. Během půstu může být například koncentrace toxinů v moči desetkrát vyšší než normálně. To proto, že vylučovací orgány jsou zbaveny obvyklé zátěže vylučování odpadů vzniklých ze strávených jídel, a mohou se soustředit na čištění starých nahromaděných odpadů a toxinů, jako je kyselina močová, puriny atd. z tkání. Tento vylučovací proces je provázen následujícími typickými příznaky půstu: zrychlený dech, tmavá moč, stálé a vydatné výtoky z konečníku při použití klystýru, podrážděná kůže, nadměrné pocení, katarální vyměšování ze sliznic atd. Mějte na paměti, že činnost lidského střevního systému není omezena na absorbci živin ze stravy a vylučování nestrávených částí jídla. Střeva jsou také jedním z Vašich vylučovacích a detoxikačních orgánů v obecném slova smyslu: střevními stěnami se toxiny a metabolické odpady z krve a tkání vylučují do trávicí trubice, aby byly vyloučeny z těla. Toto vnitřní vyměšování je během půstu zrychleno.

4. Džusový půst umožňuje fyziologický odpočinek zažívacím, asimilačním a obranným orgánům těla. Čerstvá zelenina a ovocné šťávy téměř nevyžadují žádné trávení a jsou lehce asimilovány z horního zažívacího traktu, aniž by zatěžovaly trávicí orgány. Po ukončení půstu je trávení stravy a využití živin výrazně zlepšeno a je zabráněno oblenění a opakovanému hromadění odpadů. Omlazené buňky jsou proto zásobeny živinami a kyslíkem mnohem účinněji.

5. Nakonec, džusový půst má normalizující, stabilizující a omlazující účinky na všechny životní psychologické, nervové a duševní funkce. Nervový systém je omlazen; duševní síly upevněny, činnost žláz a hormonální sekrece stimulovány; biochemická a minerální rovnováha ve tkáních je normalizována.

Z výše uvedeného je zřetelně vidět proč je džusový půst tak účinným, zdraví obnovujícím a omlazujícím nástrojem, kromě toho, že je bezpečnou a rychlou cestou ke snížení tělesné váhy.

Přednosti džusového půstu před vodovým
Klasickým způsobem postění se je půst o čisté vodě zdržení se veškerého jídla a nápojů kromě čisté vody. Renesance vodového půstu ve Spojených Státech nastoupila na přelomu tohoto století. Byl tam popularizován hlavně příchozími evropskými přírodními léčiteli.

Zatímco se v posledních desetiletích půstní metody v Evropě úplně změnily - a nyní téměř na všech evropských klinikách používají výhradně džusový půst - většina amerických lékařů a klinik, zaměřených na diety, stále používá zastaralou metodu vodového půstu. Řídil jsem oba typy půstu a jsem jednoznačně přesvědčen o přednostech džusového půstu. Doktor Otto H.F. Buchinger, který dohlížel na více půstů než kterýkoliv jiný lékař (přes 80 000 půstů), používá pouze džusový půst. Řekl mi, že podle jeho zkušeností postění se o džusech z čerstvého syrového ovoce a zeleniny, zeleninových vývarech a bylinkových čajích vede k mnohem rychlejšímu uzdravení se z chorob a čistí a obnovuje tkáně mnohem účinněji nežli tradiční vodový půst.

Vědecké zhodnocení džusového půstu
Vědecké zhodnocení džusového půstu vychází z následujících zkušeností:
. Džusy z čerstvých produktů stejně jako čerstvě připravené zeleninové vývary mají bohatý obsah vitamínů, minerálů, stopových prvků a enzymu.
. Tyto životně důležité prvky jsou velice jednoduše asimilovány přímo do krevního oběhu, aniž by zatěžovaly zažívací orgány - tudíž nenarušují uzdravující a omlazující proces autolýzy nebo vlastní zažívání, jak tvrdí někteří zastánci vodového půstu.
. Na rozdíl od mínění některých autorů, ovocné a zeleninové džusy nestimulují sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která může vést k žaludečním vředům. Kyselina chlorovodíková je vylučována zejména při konzumaci potravy s vysokým obsahem proteinů.
. Výživné prvky obsažené v džusech jsou mimořádně prospěšné při normalizaci všech procesů probíhajících v těle, dodávají prvky potřebné pro vlastní léčivou činnost těla a regeneraci buněk, a tak urychlují uzdravení.
. Čerstvé džusy a zeleninové vývary poskytují alkalické přebytky, které jsou velice důležité pro správnou acidobazickou rovnováhu v krvi a tkáních, protože v průběhu půstu obsahují krev a tkáně velké množství kyselin.
. Bohatý obsah minerálů v džusech, zejména v zeleninových vývarech, napomáhá obnovit biochemickou rovnováhu minerálů ve tkáních a buňkách. Nevyvážený obsah minerálů ve tkáních je jednou z hlavních příčin sníženého okysličování, což vede k různým chorobám a předčasnému stárnutí buněk. . Podle doktora Ralpha Birchera obsahují čerstvé džusy zatím neidentifikovatelný faktor, který ovlivňuje schopnost buněk absorbovat výživu z krevního oběhu a efektivní vylučování metabolických odpadů.

Tím je džusový půst zvláště důležitý pokud se postíte za účelem regenerace a omlazení Vašeho těla. Džusový půst pomůže rozložit a zužitkovat staré odumřelé buňky oživit činné buňky a urychlit znovuvytváření mladých, vitálních buněk.

Dr. Ragnar Berg, pravděpodobně největší světový odborník na výživu a biochemii, prohlásil o přednostech džusového půstu před vodovým následující:
"Během půstu tělo spálí a vylučuje velké množství nahromaděných odpadů. Tomuto čistícímu procesu můžeme během půstu napomoci pitím alkalických džusů místo vody. Řídil jsem mnoho půstů a provedl rozsáhlé testy u postících se pacientů a jsem přesvědčen, že pitím alkalických ovocných a zeleninových džusů namísto vody, se zvýší léčebný efekt půstu. Vylučování kyseliny močové a jiných neorganických kyselin bude urychleno. A cukry obsažené v džusech posilní srdce... Džusový půst je proto nejlepším způsobem postění."

Z knihy "Džusový půst" od Paava Airoly. Dr. Airola byl jedním zprůkopníků používání přírodních léčebných prostředků. Díky počinu nakladatelství Pragma, které knihu vydalo, se můžeme nynín s jeho myšlenkami seznámit i u nás.

Počet přečtení: 5877
Datum: 23. 11. 2005