Lahůdkové droždí k prevenci běžného nachlazení | Prameny zdraví

Lahůdkové droždí k prevenci běžného nachlazení

Přírodní imunomodulátory, tedy látky schopné ovlivňovat funkci našeho imunitního systému bez vedlejších účinků, jsou v našem hledáčku již po staletí. Po celou tu dobu jsme je však měli přímo před očima - v regálu s čerstvými plodinami.

Lahůdkové droždí k prevenci běžného nachlazení

Rubrika: Infekční nemoci | Typ článku: Články

Rostliny vytvářejí tisíce aktivních sloučenin, z nichž mnohé ovlivňují náš imunitní systém a jsou dost silné na to, aby nás ochránily před infekcí. Nemůžeme však zapomínat na houby. Houby jsou v lidové medicíně používány po celá staletí - a to z dobrých důvodů. U některých z nich byla prokázána schopnost posílit imunitní systém. Jsou natolik silné, že druh vlákniny přítomný v houbách šiitake (houževnatec jedlý) je schválen pro použití jako doplněk k chemoterapii. Látka se podává nitrožilně při léčbě různých druhů rakovin, pomáhá imunitnímu systému vzpamatovat se.

Bylo zveřejněno více než 6 000 vědeckých článků o těchto tzv. beta-glukanech. Nicméně téměř všechny poznatky o jejich schopnosti předcházet infekcím pocházely ze studií z Petriho misky nebo na laboratorních zvířatech. Teprve před několika lety byla provedena série pokusů na sportovcích, která ukázala příznivé účinky. Šlo však o běžce maratonu. Co my ostatní?

To jsme se dozvěděli teprve nedávno. Beta-glukanová vláknina přítomná v pekařských a pivovarských kvasnicích a v lahůdkovém droždí pomáhá udržovat obranyschopnost našeho těla a chrání ho tak před patogeny i u nesportovců - podle této dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studie. Snížení výskytu opětovné infekce běžným nachlazením o 25 % bylo pozorováno u lidí, kteří jedli beta-glukany v množství odpovídající 1 plné lžíce lahůdkového droždí denně. Měli také méně potíží se spánkem způsobených nachlazením, pokud přece onemocněli.

Co takhle polovina polévkové lžíce denně? I toto množství fungovalo. Velký pokles výskytu běžného nachlazení a také zmírnění jeho symptomů. Proč tomu tak je? Tato studie zjistila, že se zmírnily nejen příznaky infekce horních cest dýchacích, ale navíc se zřejmě účastníkům zlepšila nálada, měli pocit, že mají hodně energie. Odborníci tedy nadnesli, že je vláknina z droždí možná schopna zvrátit nepříznivé účinky stresu na náš imunitní systém. Pokud jde o vedlejší účinky, dva lidé hlásili žaludeční bolesti, ale oba byli v placebo skupině.

Na rozdíl od antibiotik a antivirotik, které jsou navrženy tak, aby přímo zabíjely patogen, tyto kvasinkové sloučeniny místo toho zřejmě fungují tak, že podněcují náš imunitní systém k větší aktivitě. Proto nesdílejí stejné vedlejší účinky, jako mají antibiotika. Posilují naše obranné funkce nejspíše proto, že je naše tělo považuje za cizí. Jenže když s droždím tělo nakládá jako s vetřelci, nemůže nám to způsobit zánětlivou odezvu?

Ukázalo se, že droždí může mít naopak protizánětlivý účinek. To nám napovídá, že by lahůdkové droždí mohlo nabídnout to nejlepší z obou světů. Posiluje schopnost našeho imunitního systému chránit nás před infekcí a zároveň potlačuje složku způsobující zánět. Perorální užívání může být tedy považováno za bezpečné a účinné. To slovo „perorální“ je však důležité. Nedoporučoval bych nikomu vstřikovat si lahůdkové droždí do žil - nehledě na to, jak moc ho máte v oblibě. Droždí má vysoký obsah purinů, takže lidé s dnou, nadbytkem kyseliny močové, s ledvinovými kameny, nebo lidé čerstvě po transplantaci orgánu, by měli svůj maximální denní příjem držet pod 1 čajovou lžičkou. A co my ostatní? Máme si na něco dávat pozor?

Když se podíváte, tak na některých značkách lahůdkového droždí v Kalifornii na obalu najdete nálepky s varováním dle „Proposition 65,“ což naznačuje, že výrobek obsahuje něco, co překračuje bezpečností limity pro rakovinotvornost nebo vznik vrozených vad. Zavolal jsem výrobcům a zjistil jsem, že problémovou látkou je olovo. Kalifornské zákony říkají, že výrobek nemůže obsahovat více než polovinu mikrogramu olova na denní porci. Tak jsem kontaktoval šest výrobců, o kterých jsem věděl, a zeptal se jich, jak velké množství olova je v jejich výrobcích.

KAL původně uvedl „méně než 5 ppm,“ ale když jsme jim zavolali znovu, řekli „méně než 3 ppm.“ I kdyby ve výrobku byly jen 3 ppm olova, znamenalo by to necelých 45 mikrogramů na porci, což je však skoro 100x více než kalifornský limit. Nejspíše stále lepší výsledek než u Bob’s Red Mill nebo Frontier Coop, kteří zjevně své výrobky vůbec netestovali. Přinejmenším se však ozvali. Značka Redstar neodpověděla ani po opakovaných pokusech o kontaktování. Ve Foods mi řekli: „Samozřejmě, testujeme na obsah olova.“ To je dobré, také tvrdí, že přinejmenším poslední šarže splňují kalifornský limit, a mají tedy méně než 0,5 mikrogramů olova na porci. Naneštěstí mi ani přes opakované požadavky neposkytli dokumentaci, kterou by tato čísla podložili.

Moje oblíbená odpověď byla od Bragg's. Ti mi poslali certifikát o analýze z laboratoře, který potvrzuje nález menší než 0,01 ppm. To znamená, že v jejich výrobku je maximálně množství olova dosahující poloviny limitního množství dle kalifornského standardu, který považuji za světově nejpřísnější. Abychom si to dali do kontextu, například u cukrovinek, u kterých se očekává, že je budou jíst malé děti, mají výrobci dle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povoleny 2 mikrogramy olova v denní porci lízátek. Podle mě však v případě olova platí: čím méně, tím lépe.

Ze stránek dr. Michaela Gregera NutritionFacts.org

Počet přečtení: 113 Datum: 1. 11. 2019