Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Infekční nemoci

Průměrná délka života závisí na dvou hlavních faktorech – na četnosti výskytu infekčních nemocí a na četnosti výskytu civilizačních chorob.
|
Typ článku: Články

Tam, kde řádí infekční nemoci způsobující úmrtí velkého počtu obyvatel (tedy v rozvojových zemích, např. v Africe), tam je průměrná délka života velmi nízká. V takových oblastech se nesprávná výživa či kouření a jiné zlozvyky téměř ani nestačí projevit. Většina lidí zemře totiž mnohem dříve, než u nich příslušné choroby mohou vůbec propuknout.

Při středověkých epidemiích moru, cholery nebo neštovic zemřela někdy v jednotlivých státech až čtvrtina veškerých obyvatel. Až donedávna se v mnohých částech světa jen polovina narozených dožila dvaceti let věku. Prakticky všichni ze zemřelých zemřeli na infekční nemoci.

Zatímco u civilizačních chorob kouření může zvýšit riziko nemoci, resp. úmrtí, třeba až desetkrát v případě rakoviny plic, a nesprávná výživa může riziko zvýšit možná padesátkrát v případě infarktu myokardu, u infekčních nemocí je situace zcela jiná.

Kojené děti mají zcela stejnou výživu – mateřské mléko. Přitom v zaostalých oblastech může být úmrtnost na infekční nemoci u kojenců třeba až stokrát vyšší, než je tomu ve vyspělých státech s vysokou úrovní hygieny a zdravotní péče.

Hlavní linie boje

Pokles úmrtnosti na jednu setinu ovšem zdaleka není rekordem. U některých infekčních nemocí poklesla úmrtnost na pouhou tisícinu a jiné se podařilo zcela odstranit. Teď mám na mysli třeba neštovice, které jsou mimochodem dokonalým příkladem toho, proč úmrtnost na infekční nemoci tak výrazně a rychle klesá. Virus neštovic má totiž jediného nositele – člověka. Podaří-li se tedy všechny nemocné izolovat a postupně vyléčit, tak nezbude jediný nositel viru. To se také v průběhu let v celosvětové akci skutečně podařilo. Virus neštovic zmizel ze světa. Již mnoho a mnoho let nebyl jediný člověk postižen neštovicemi.

Toto je hlavní cesta k odstranění infekčních nemocí. Zabránit tomu, aby se člověk s nákazou vůbec setkal. Některé nemoci jsou přenášeny krysami, hmyzem atd. K odstranění a omezení těchto nemocí tedy přispělo hubení krys a potkanů, hubení škodlivého hmyzu. Prostředkem k tomu mohlo být například vysoušení bažin v blízkosti lidských sídel s velkým počtem obyvatel.

Hospodářská vyspělost

Proč četnost infekčních nemocí výrazně poklesla hlavně v hospodářsky vyspělých zemích? Většina opatření snižujících nebezpečí kontaktu s infekčními mikroorganismy vyžaduje velké finanční prostředky. Například chatrče chudiny ztlučené a splácané doslova ze všech materiálů, které jsou k dispozici, dávají nežádoucím živočichům přenášejícím choroby mnoho možností, aby přišly do kontaktu s člověkem. Tuto možnost jim ale značně omezují moderní budovy vybudované z cihel, betonu, kovu a skla.

Základní opatření pro znesnadnění šíření infekčních nemocí představuje moderní vodárenská soustava, zajištění čistoty zdrojů pitné vody, zajištění její nezávadnosti a průběžná kontrola. Právě znečištěná pitná voda je jedním z podstatných zdrojů infekce v zaostalých státech světa nebo třeba tam, kde řádila válka. Odstraňování lidských exkrementů, vybudování kanalizace, zajišťování sběru odpadů, to jsou další základní opatření proti infekčním nemocem. Vhodné způsoby skladování potravin brání tomu, aby se v potravě rozmnožovaly infekční mikroorganismy. Na vrcholu stojí ledničky a mrazničky, v nichž se infekčním mikroorganismům příliš nedaří. Základním opatřením v kuchyni a u jídelního stolu je ovšem čistota. A tím se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu.

Vědecký pokrok

Veškerá opatření na ochranu proti infekčním nemocem mohla vzniknout jen dík tomu, že lidský duch rozpoznal, jakým způsobem tyto nemoci vznikají. Určil, že jejich příčinou jsou mikroorganismy lidským okem neviditelné. Tím byla otevřena cesta k tomu, abychom se těmto mikroorganismům a jimi způsobeným infekčním nemocem mohli bránit.

Vzdělání a informovanost

K tomu, aby se jim mohlo bránit veškeré obyvatelstvo, k tomu je podmínkou vzdělání. Teprve lidé informovaní jsou schopni provádět ochranná opatření, jejichž základem je čistota – čisté ruce při stolování, čistota v kuchyni, že každý stolující má svůj vlastní příbor, vlastní talíř atd. Takové samozřejmosti kdysi samozřejmostí nebyly. Infekční nemoci se šířily tam, kde všichni jedli z jednoho hrnce, kde zůstávaly zbytky jídel a bylo nečisté, neuklizené prostředí, v němž se infekční mikroorganismy množily.

Hygienická opatření

Vzdělání také lidem říká, že onemocnělý je sám zdrojem infekce, že se musí na minimum snížit riziko, že tato infekce bude z onemocnělého přenesena na lidi jej obklopující. U zvlášť nebezpečných onemocnění se používá izolace onemocnělého ve speciálních léčebných zařízeních. Při běžných onemocněních se pacient izoluje v rodině, v samostatném pokoji. Podle typu nemoci se například členové rodiny a on sám snaží zabránit tomu, aby na ně infekci nepřenesl třeba kýchnutím nebo zakašláním do obličeje. Úzkostlivě se dbá na to, aby se infekce nepřenesla z jeho talíře, z jeho příboru apod.

Slušné vychování

Čili k boji proti infekčním nemocem přispívají i četná opatření, která jsou již dávno chápána jako součást minimálního slušného vychování. Nikomu nekýcháme a nekašleme do obličeje, při kašli a kýchání si zakrýváme ústa rukou a takovýchto opatření, dnes již automaticky používaných často bez uvědomění si toho, proč to děláme, takových opatření je nesčetné množství.

Pokles četnosti infekčních nemocí je tedy v první řadě dán tím, že jsme se naučili ztížit šíření infekčních mikroorganismů, že jsme snížili pravděpodobnost toho, že se ocitneme v kontaktu s nemocí. Tímto způsobem se některé nemoci prakticky podařilo odstranit. Běžný Evropan či Američan se nikdy v životě nestřetne s morem, ani s cholerou, ani s mnoha dalšími nemocemi. Kdysi jsem při pochodu na lyžích Šumavou četl na pamětní tabuli povídání o vesničce, jejíž obyvatelé vymřeli na tyfus. Kolik lidí dneska vůbec ví, co to je tyfus, kolik lidí zná někoho, koho tyfus postihnul?

Poslední mohykáni?

Jen málo infekčních nemocí dokáže soustředěnému lidskému úsilí odolat. Příkladem je chřipka nebo AIDS. Ale i u této nemoci si musíme uvědomit, že její výskyt by byl mnohem mnohem větší, kdyby se lidé, nebo alespoň ta rozumná část z nich, před AIDS nechránili.

Očkování

Proti některým nemocem pak lékařská věda a obory, s nimiž spolupracuje, našly účinnou zbraň – očkování. Již malé děti jsou očkovány proti potenciálně nejnebezpečnějším nemocem. Jsou-li po určitou dobu očkováni všichni, nenalezne nemoc nositele a v dané oblasti, třeba v daném státě, prakticky zmizí.

Moderní léky

Pokud nemoc již propukne, potom jsou k dispozici moderní účinné léky. Nejprve to byly sulfonamidy, které převratně snížily úmrtnost. Pak přišla antibiotika – penicilín a mnoho dalších.

Kombinací všech těchto opatření se úmrtnost na infekční nemoci podařilo snížit tak, že jsou dnes velmi vzácnou příčinou úmrtí ve vyspělých zemích, zatímco kdysi byly příčinou úmrtí rozhodující většiny všech obyvatel.

Vliv životního stylu

Logicky bychom mohli předpokládat, že faktory, které zcela rozhodují o rozdílech v četnosti civilizačních chorob, to znamená výživa, kouření, fyzická aktivita, stres..., budou také ovlivňovat četnost infekčních nemocí. Ano, je tomu podle všeho tak, ale jejich význam je zanedbatelný proti výše uvedeným faktorům, které specificky četnost infekčních nemocí ovlivňují. Avšak i zde platí to, že nebezpečnost infekčních nemocí zvyšují stres, kouření, obezita a naopak snižuje fyzická aktivita a vhodná výživa.

Role vitaminů a minerálů

Četl jsem kdysi rozsáhlé rozbory zabývající se tím, jak jednotlivé složky stravy zvyšují odolnost člověka proti infekčním nemocem. Potíž je v tom, že většinu nezbytných složek – vitaminů, minerálů atd., které potřebuje člověk, současně potřebují pro svůj rozvoj i škodlivé mikroorganismy. Čili jejich nedostatek může v některých případech více poškodit škodlivý mikroorganismus než člověka. Výjimkou jsou pouze dvě složky stravy, vitamin C a vitamin A. Omezení jejich množství v těle člověka škodlivým mikroorganismům prakticky nevadí, člověku bránícímu se nemoci však ano. Vitamin A si v těle dokážeme vytvořit z betakaroténu, který má sám o sobě některé specifické užitečné vlastnosti, je to antioxidantium. Z tohoto důvodů se zdá, že proti infekčním nemocem nám nejvíce může napomoci dobré zásobení vitaminem C (kyselinou askorbovou) a betakaroténem.

Jsou tedy dva hlavní typy nemocí – nemoci infekční a civilizační. Výskyt infekčních nemocí závisí hlavně na hygieně a úrovni lékařské péče. V porovnání s tím jej mnohem méně ovlivňuje výživa a jiné faktory. Civilizační nemoci jsou naopak v rozhodující míře působeny nesprávnou výživou, kouřením a pak nedostatkem fyzického pohybu, obezitou, stresem atd.

Chceme-li srovnávat vliv výživy na průměrnou délku života (a na zdraví jako takové), potom musíme své posuzování omezit na země, v nichž již infekční nemoci nepůsobí smrt velkého počtu lidí, musíme srovnávat výživu a výskyt civilizačních chorob.

Tomáš Husák

Počet přečtení: 442
Datum: 24. 11. 2025