Kterým jídlům se vyhnout při ekzému? | Prameny zdraví

Kterým jídlům se vyhnout při ekzému?

V roce 1920 výzkumný pracovník na Johns Hopkins University oznámil řadu případů, kdy vynecháním vajec, masa a mléka ze stravy došlo ke zlepšení ekzému u pacientů. Kdo by z toho ale (kromě vyléčených pacientů) profitoval?

Kterým jídlům se vyhnout při ekzému?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Není divu, že trvalo dalších 58 let, než toto bylo otestováno. Když vědci přišli na to, že vejce a mléko byly dvě základní potraviny, které měly co do činění s ekzémem, vyloučili je. A kuřecí a hovězí maso také, protože na vině obecně mohly být i kuřecí a hovězí proteiny; to vše v randomizované, dvojitě zaslepené kontrolované studii výměnou za sójové mléko – a 70 % dětských pacientů se zlepšilo.

Vědci tak dospěli k závěru, že pro mnoho dětí (a možná i dospělých) by vyřazení těchto potravin mohlo navodit zlepšení stavu. Zajímavé je, že vůbec nezáleželo na tom, jestli testy na potravinové alergie ukázaly, zda jsou děti alergické na mléko či vejce.

Vejce se jevilo jako nejproblematičtější potravina. Např. v jedné studii, kde vyřadili právě vejce, bylo zaznamenáno dramatické zlepšení co do plochy postižené kůže, tak i závažnosti ekzematických ložisek. Nebylo to přitom tak, že by účastníci studie jedli míchaná vejce nebo něco podobného. Téměř veškerá expozice vejcím byla skrytá; děti byly vystaveny výrobkům z vajec v balených potravinách.

www.nutritionfacts.org

Počet přečtení: 143 Datum: 7. 11. 2019