Košťálová zelenina – štít proti rakovině
Už několik let je známo, že košťálová zelenina (včetně brokolice, kapusty, růžičkové kapusty a všech druhů zelí) chrání člověka před rakovinou prsu, plic, tlustého střeva a konečníku.
Lidé, kteří konzumují košťálovou zeleninu aspoň dvakrát týdně, mají o 40 % nižší riziko těchto druhů rakoviny oproti těm, kteří konzumují košťálovou zeleninu méně než dvakrát měsíčně.
Květák, brokolice, růžičková kapusta a zelí obsahují glukozinoláty, ze kterých vznikají izotiokyanáty. Právě tyto látky mají silný protirakovinový účinek.
Finští výzkumnící zjistili, že kysané zelí obsahuje těchto protirakovinových látek ještě několikanásobně více než zelí syrové. Jiný výzkum porovnával obsah izotiokyanátů v kysaném zelí připraveném v USA a v Evropě (Polsko) a zjistilo se, že evropský způsob kvašení vede k většímu obsahu účinných látek v zelí.
Počet přečtení: 6063
Datum: 30. 3. 2015