Konzumace masa zvyšuje riziko mozkové mrtvice | Prameny zdraví

Konzumace masa zvyšuje riziko mozkové mrtvice

Ve studii na 34 tisících Švédkách zjišťovali vědci vztah mezi konzumací tmavého masa a rizikem ischemické mozkové mrtvice. Sledování trvalo v průměru deset let.

Konzumace masa zvyšuje riziko mozkové mrtvice

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Ukázalo se, že ženy, které jedly denně více než 100 gramů tmavého masa, měly riziko tohoto druhu mozkové mrtvice vyšší o 42 % oproti ženám, které denně snědly méně než 25 gramů masa.

Ženy, které nikdy nekouřily a neměly cukrovku, ale přitom jedly nejvíce tmavého masa, měly riziko mozkové mrtvice vyšší o 68 %. Výsledky jsou konzistentní s výsledky z Nurses' Health Study.

Stroke 2011;42:324-329

Počet přečtení: 3 015 Datum: 10. 11. 2014