Konzumace masa přímo souvisí s rizikem cukrovky | Prameny zdraví

Konzumace masa přímo souvisí s rizikem cukrovky

Vzhledem k tomu, že sacharidy (cukry) vykazují tendenci zvyšovat hladinu krevního cukru, mnozí se domnívají, že cestou k prevenci cukrovky je omezovat je ve stravě.

Konzumace masa přímo souvisí s rizikem cukrovky

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Studie

Vědci z Harvardské univerzity analyzovali data shromážděná v průběhu dvaceti let, která se týkala celkem 41 410 mužů. Zjistili, že strava charakterizovaná nízkým obsahem sacharidů ve skutečnosti zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, a to o 12 %. Mezi hlavní viníky patřilo tmavé maso a uzeniny. Konzumace rostlinných bílkovin neměla na riziko cukrovky žádný vliv.

Nejlepší cestou k prevenci cukrovky je strava charakterizovaná pouze malým množstvím živočišných výrobků. V jejím středu by měly být celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina a ořechy.

University of Harvard

Počet přečtení: 4 818 Datum: 24. 9. 2013