Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Junk food a deprese

Každý Čech ví, co je fast food – výraz junk food je známý méně a zahrnuje velmi kalorické, ale biologicky nehodnotné potraviny. Proto ne každý fast food musí být i junk food a ne každý junk food je zároveň fast food. K běžným fast a zároveň junk food jídlům patří bramborové hranolky, hamburgery, cheesburger, pizza z bílé mouky, hot dogy apod., podobně jako některé oblíbené pekárenské výrobky, mezi něž patří např. croissanty a jiné výrobky z listového těsta či muffiny z bílé mouky.
|
Typ článku: Články

V nové španělské studii, které se zúčastnilo 9000 lidí, vědci sledovali souvislost konzumace junk food s mírou depresivity. Ukázalo se, že lidé, kteří konzumovali junk food nejčastěji, měli o 40 % vyšší riziko deprese než ti, kteří tyto potraviny konzumovali zřídka anebo je vůbec nejedli. Počet depresivních jedinců narůstal s množstvím zkonzumovaného jídla tohoto druhu. Zajímavé bylo, že nárůst depresivity byl zaznamenán již při konzumaci malého množství junk food. Mezi účastníky studie s nejvyšší konzumací junk food patřili osamělí lidé, kuřáci, lidé málo fyzicky aktivní, lidé pracující více než 45 hodin týdně a ti, kteří měli nízký příjem zdravých potravin (ovoce, zeleniny, ořechů, ryb či olivového oleje).

Předpokládá se, že ochranně proti depresím působí příjem vitamínů skupiny B a omega-3 mastných kyselin. Transmastné kyseliny (bohatě zastoupené v junk food) riziko deprese naopak zvyšují.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy (AKV).

Počet přečtení: 6353
Datum: 1. 12. 2016