Jídla s velkým obsahem škrobů mohou napomáhat přejídání
Jezení těstovin, bílého chleba, brambor a dalších rychle stravitelných rafinovaných uhlohydrátů může vést k přejídání - a to tím, že napomáhá hormonálnímu stavu, který přesvědčuje tělo, že je stále ještě hladové.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Dr. Ludwig z Tufts University v Bostonu s kolegy nabídl 12 obézním dospívajícím chlapcům konzumaci neomezeného množství pamlsků několik hodin poté, co snědli jídlo s nízkým, středním a vysokým obsahem škrobů.
Jídlo s nízkým obsahem škrobů sestávalo ze zeleninové omelety a ovoce, jídlo se středním obsahem škrobů z nerafinované ovesné kaše a jídlo s vysokým obsahem škrobů z rafinované instantní ovesné kaše. Všechna jídla měla stejné množství kalorií. Chlapci, kteří měli rafinovanou ovesnou kaši, snědli o 81% více pamlsků než chlapci, kteří jedli zeleninovou omeletu a ovoce. Výzkumníci rovněž zjistili, že krevní cukr u chlapců z první skupiny ostře stoupl a poté rychle klesl, což vyvolalo pocit hladu.
Pediatrics 1999;103:e26
Počet přečtení: 4385
Datum: 8. 10. 2003