Je člověk, který přestane jíst veškeré živočišné potraviny, vystaven nějakým výživovým rizikům? | Prameny zdraví

Je člověk, který přestane jíst veškeré živočišné potraviny, vystaven nějakým výživovým rizikům?

Začnete-li se vyhýbat veškerým živočišným produktům, budete možná potřebovat zařadit do svého jídelníčku nějaký zdroj vitaminu B12 . Vitamin B12 je nezbytný pro nervový systém a krev. Pokud nejsou v těle dostatečné zásoby tohoto vitaminu, může se rozvinout anémie a dojít k degeneraci nervů.

Je člověk, který přestane jíst veškeré živočišné potraviny, vystaven nějakým výživovým rizikům?

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživy

Většina případů nedostatku vitaminu B12 , se kterými se lékaři setkávají, však není způsobena jeho nedostatkem v potravě, ale spíše neschopností vstřebat vitamin B12 , který je ve stravě přítomen. K tomu dochází, pokud má člověk nemocný žaludek nebo střeva, případně při chirurgickém odstranění jejich částí. Pouze málo případů nedostatku vitaminu B12 bylo důsledkem stravy založené na rostlinných potravinách, ve které chyběly koncentrované živočišné zdroje tohoto vitaminu.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2 633 Datum: 17. 6. 2011