Jaké rozeznáváme druhy tuků? | Prameny zdraví

Jaké rozeznáváme druhy tuků?

Správná otázka by měla znít: Jaké rozeznáváme lipidy? Tuky totiž patří do širší kategorie látek nazývané lipidy. Z nich má pro nás velký význam cholesterol, který se nachází pouze v živočišných potravinách a je jednou z nejškodlivějších složek stravy. „Nejlepším“ zdrojem cholesterolu jsou vejce, potom maso, až na třetím místě jsou mléko a mléčné výrobky. Z čistých tuků obsahuje nejvíce cholesterolu máslo.

Jaké rozeznáváme druhy tuků?

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

V zájmu zdraví bychom se měli co nejvíce vyhýbat potravinám obsahujícím cholesterol, tedy hlavně vejcím, potom masu, mléku a mléčným výrobkům.

Tuky dělíme na tuky saturované (nasycené), mononesaturované a polynesaturované.

 

Saturované tuky

Polynesaturované tuky

Mononesaturované tuky

Zbavit se škodlivých saturovaných tuků (a cholesterolu) obsažených v mase, mléce a mléčných výrobcích a ve vejcích ovšem můžeme pouze tak, že co nejvíce omezíme spotřebu těchto potravin. Můžeme ovšem změnit skladbu požívaných čistých tuků - másla, sádla, ztužených rostlinných tuků a rostlinných olejů.

V zájmu zdraví bychom měli dávat přednost mononesaturovaným tukům (olejům). Nejvíce mononesaturovaných tuků obsahuje olivový olej.

 

Mononesaturované tuky jsou zdravotně nejvhodnější. Z hlediska prevence kardiovaskulárních chorob je ovšem těžké rozhodnout, zda vhodnější jsou tuky mononesaturované anebo tuky polynesaturované. Ani mononesaturované tuky nepřispívají totiž vůbec ke skleróze cév. Z hlediska prevence rakoviny jsou ovšem mononesaturované tuky neporovnatelně vhodnější než tuky polynesaturované.

Kdyby se nám podařilo změnit složení tuků v naší stravě tak, že bychom požívali v podstatě pouze mononesaturované tuky a kromě nich jen nezbytně nutné množství tuků polynesaturovaných, potom bychom odstranili naprostou většinu nemocí srdce a cév, výrazně bychom snížili četnost rakoviny a snížili bychom i četnost některých dalších civilizačních chorob.

Polynesaturované tuky jsou sice velmi vhodné pro prevenci kardiovaskulárních chorob, ale ze všech tuků nejvíce přispívají k rakovině. Riziko dané nebezpečím rakoviny je při komplexním hodnocení pravděpodobně závažnější než ochranný účinek ve vztahu k nemocem srdce a cév. V zájmu zdraví bychom tedy měli snížit spotřebu polynesaturovaných tuků. Téměř všechny rostlinné oleje a ztužené rostlinné tuky obsahují velké množství polynesaturovaných tuků. V zájmu zdraví bychom tedy měli snížit spotřebu rostlinných olejů a rostlinných tuků běžných na našem trhu. Máme-li si vybrat mezi máslem a rostlinnými tuky a oleji, potom je však nutno si uvědomit, že rostlinné tuky a oleje poškozují naše zdraví podstatně méně než máslo.

Saturované tuky jsou hlavní příčinou sklerózy cév (aterosklerózy - arteriosklerózy) a následně nemocí srdce a cév, jmenovitě infarktu myokardu atd. V zájmu zdraví bychom se tedy měli co nejvíce vyhýbat saturovaným tukům. 90% saturovaných tuků pochází z živočišných potravin. Hlavním zdrojem saturovaných tuků je maso, pak mléko a mléčné výrobky, pak vejce. V zájmu zdraví bychom se tedy měli co nejvíce vyhýbat masu, pak mléku a mléčným výrobkům, pak vejcím.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

 

Počet přečtení: 6 033 Datum: 5. 9. 2009