Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak lékaři uplatňují svůj vliv na dětskou výživu

Před začátkem sedmdesátých let 19. století byly skoro všechny děti po celém světě kojeny svými matkami anebo kojnými. Lékaři tehdy obecně varovali před podáváním kravského mléka kojencům, vyjma mimořádných případů.
|
Typ článku: Poradna výživy

Od začátku třicátých let dvacátého století navázal potravinářský průmysl, resp. průmysl výroby potravin pro (malé) děti, vzájemně výhodný vztah s lékařskou profesí. Výrobci totiž zjistili, že mohou prodávat své výrobky účinněji prostřednictvím lékařů - než přímo matce. I když náhražky mateřského mléka nebyly na předpis, lékaři radili maminkám, aby je kupovaly, a vysvětlovali jim, jak je mají používat; na samotných výrobcích se totiž žádné instrukce k dávkování neobjevovaly.

Lékaři začali uplatňovat svůj vliv na dětskou výživu - nabízeli vzorky zdarma, a někteří také měnili doporučované složení směsi, což nutilo matky vracet se do lékařské ordinace. Byly doporučovány (a to až do nedávné doby) pravidelné doby kojení každé čtyři hodiny s tím, že se maminka vyhne rozmazlování dítěte. Důsledkem byla hladová a křičící miminka, což ještě více přispělo k přesvědčení frustrované matky, že její mateřské mléko je nedostatečné a že jedinou odpovědí na její problémy je láhev s dudlíkem.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2730
Datum: 1. 6. 2012