Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hrstka zrní cukr skloní

Podle výsledků nové studie chrání celozrnné produkty před cukrovkou. Ty ženy, které jedly více celozrnných výrobků, měly nižší riziko onemocnění cukrovkou II. typu, než ženy, které konzumovaly rafinované obiloviny, např. v podobě těstovin či bílé rýže.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Studie

Je to způsobeno tím, že konzumace výrobků z celého zrna má za následek nižší hladiny krevního cukru. Tělo nemusí tedy k jejich zpracování produkovat taková množství inzulínu (konzumace obilovin v rafinované podobě znamenala až dvojnásobné hladiny krevního cukru). Celozrnné výrobky obsahují také větší množství vitamínů a dalších živin, které mohou být rovněž důležité v ochraně před cukrovkou.

Vědci sledovali více než 75 000 žen ve věku mezi 38 a 63 lety po dobu 10 let. „Ve většině rozvinutých zemí projdou obiloviny před konzumací důkladnou rafinací. Například v USA byla pouhá 2% ze 70 kg pšeničné mouky spotřebované v roce 1997 na jednoho obyvatele zkonzumována ve formě celozrnné pšeničné mouky,“ uvedl dr. Liu z Harvard Medical School v Bostonu, kde byla studie vypracována.

American Journal of Public Health 2000;90:1409-1415

Počet přečtení: 3743
Datum: 1. 5. 2004