Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hořčík brání tvorbě kamenů

Studie prokázaly, že hořčík chrání proti kumulování nánosů vápníku. V experimentu, který provedli Kohler a Uhle, byla předmětem studie žena, která během předchozích těhotenství vždy vyloučila nejméně osm až dvanáct kamenů. V aktuálním těhotenství užívala během šesti týdnů 500-1 500 mg hořčíku denně. Bylo to první těhotenství, ve kterém nevyloučila žádný ledvinový kámen.
|
Typ článku: Studie

W. Cramer popsal, že nedostatek hořčíku ve stravě laboratorních zvířat přinášel ukládání vápníku do ledvin. Ještě předtím se podařilo jinému vědci vyvolat u krys tvorbu močových kamenů podáváním stravy s nízkým obsahem hořčíku. Po krátkém období užívání jedné kapsle oxidu hořečnatého (250 mg hořčíku) denně, se u skupiny dobrovolníků s předchozím výskytem ledvinových kamenů žádné další kameny nevyskytovaly.

U diabetických pacientů v komatu a u pacientů, kterým jsou podávána diuretika, se často vyvine nedostatek hořčíku. Na listině kandidátů jsou také chroničtí alkoholici, protože alkohol zvyšuje vylučování hořčíku močí.

Rodale zjistil, že konzumace vařené červené řepy zbarvuje stolici do červena, to však neplatí, když je řepa snědena syrová. Po podávání dolomitu, což je doplněk hořčíku a vápníku, již nebyla stolice zabarvena po konzumování červené řepy do červena. Zdá se, že hořčík podporuje střevní flóru, takže tělo dokáže vstřebat více živin.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 4841
Datum: 28. 6. 2011