Fruktóza, játra a cukrovka | Prameny zdraví

Fruktóza, játra a cukrovka

Je známo, že fruktóza se v těle vstřebává a metabolizuje zcela jiným způsobem než glukóza: tento proces nevyžaduje inzulin - transport fruktózy je masivní, po velké dávce se buňky fruktózou lehce přeplní a následně dochází k její přeměně na tuk.

 Fruktóza, játra a cukrovka

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Studie

Takže zjednodušeně -  příliš mnoho fruktózy může způsobit ztučnění jater (cirhózu). Ztučnění jater je příčinou několika vážných zdravotních komplikací, mezi které patří i cukrovka.

Koncentrovaná fruktóza (např. fruktózový sirup) se používá hlavně v nealkoholických nápojích, pekařských výrobcích a jiných potravinách. Míra její škodlivosti záleží na množství, v jakm se v potravině či nápoji nachází.

Výsledky studie z roku 2012 ukázaly, že v zemích s vyšší spotřebou (koncentrované potravinářské) fruktózy je i vyšší výskyt cukrovky. A to asi o 20 %, což rozhodně není málo. Byla odhalena zajímavá skutečnost: nejvyšší spotřebu na obyvatele ze všech 43 uvedených zemí má Amerika, druhé je Maďarsko a třetí Slovensko. Naopak na konci seznamu byly tyto země: Indie, Slovinsko, Litva, Irsko a Švédsko.

Je nebezpečné i ovoce? Určitě ne. Fruktóza z přirozeného ovoce je při vstřebávání „brzděna“ vlákninou, takže její koncentrace v krvi a buňkách se nezvyšuje tak jako z „čisté“ fruktózy v nealkoholických nápojích. Za rizikové však lze považovat ovocné šťávy - a to i ty čerstvé či vylisované doma.

Global Public Health

Počet přečtení: 4 162 Datum: 24. 1. 2017