Fazole | Prameny zdraví

Fazole

Patří do rodu dvouděložných rostlin z čeledi bobovitých, je známo asi 150 druhů, lišících se tvarem, velikostí a barvou. Takže máme z čeho vybírat. Fazole se používají jako luštěnina, nebo se pěstují pro zelené lusky. Některé odrůdy jsou čistě okrasné. Fazole černé oko se používají hlavně v jižní části USA.

Fazole

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Jsou výborným zdrojem kyseliny listové, fosforu, manganu, zinku a železa. Fazole borlotti - světle hnědé skvrnité fazole, jsou populární v Itálii. Ve Francii jsou zase oblíbené světle zelené nezralé fazole flažolet. Máslové fazole se nejlépe hodí na výrobu krémů a sladkých pomazánek. Červené fazole pocházejí z Ameriky, kde je pěstovali již Aztékové. Používají se k přípravě těstovinových salátů a polévek.

Fazole jsou vynikající v kombinaci s obilovinami. Obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Vláknina povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím snižuje riziko srdečních onemocněních.

Před vařením fazole šest hodin namáčíme. Pro lepší stravitelnost fazole vaříme s kouskem řasy nebo s bylinným kořením. Syrové a nedovařené fazole obsahují nestravitelné látky, které mohou způsobit otravu. Upravovat je můžeme mnoha způsoby - polévky, saláty, zapečené, pomazánky, krémy, pudinky atd.

Počet přečtení: 8 073 Datum: 13. 9. 2006