Fascinující poznatky o vláknině | Prameny zdraví

Fascinující poznatky o vláknině

Vezměte si dva lidi stejného věku a stejné výšky – jeden má normální váhu, druhý nadváhu. V čem spočívá rozdíl? Vědci z University of Texas v Austinu studovali stovku lidí, polovina z nich měla nadváhu, druhá polovina ne. U obou táborů zaznamenali v podstatě podobný jídelníček, a to i co se týkalo spotřeby cukru, mléčných výrobků a chleba.

Fascinující poznatky o vláknině

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Studie

 

Rozdíl spočíval v tom, že lidé s normální tělesnou hmotností měli (oproti skupině s nadváhou) asi o 33 procent vyšší příjem vlákniny a o 43 procent vyšší příjem komplexních uhlohydrátů (sacharidů).

Podle autorů studie, která byla publikována v Journal of the American Dietetics Association, platí, že pokud se nám nedostane doporučeného množství vlákniny – což je 25 až 30 gramů denně pro zdravého dospělého člověka – přicházíme o následující prospěšné účinky.

Vláknina přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a normalizaci krevního cukru a inzulínu.

Vláknina napomáhá normální činnosti střev, chrání před zácpou, divertikulitidou i divertikulózou.

Strava bohatá na vlákninu je spojena s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva.

Potraviny obsahující hodně vlákniny mívají málo kalorií a nízký obsah tuku; jsou přitom dostatečně objemné, aby poskytli pocit nasycení.

Potraviny, které obsahují nejvíce vlákniny – zelenina, ovoce, obiloviny a ořechy – jsou současně také zdrojem nejcennějších živin.

Healthy Years

Počet přečtení: 2 841 Datum: 30. 10. 2009