Efekt druhého jídla | Prameny zdraví

Efekt druhého jídla

Čočka je drobnozrnným druhem luštěnin. Slávu získala v roce 1982, kdy byl objeven „čočkový efekt“ neboli schopnost čočky ztlumit prudký nárůst cukru v krvi ještě o několik hodin později, při konzumaci dalšího jídla.

Efekt druhého jídla

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Čočka je silně prebiotická – hotová hostina pro užitečné bakterie žijící v našem trávi­cím ústrojí, které se nám odvděčí přísunem prospěšných sloučenin; například propionátu, který uvolňuje žaludek a zpomaluje vstřebávání cukru do organis­mu. Podobný vliv byl objeven také u cizrny a dalších luštěnin, a tak byl jev později přejmenován na „efekt druhého jídla“.

Počet přečtení: 257 Datum: 1. 3. 2022