Dcerka měla průjem a já jsem jí dávala hustou zeleninovou polévku s kroupami, ale tchyně byla proti.
Vaše volba byla správná. Fyziologie střeva si vyžaduje při průjmových stavech dostatečný příjem – v malých množstvích častěji, tedy ne velký objem najednou! – tekutin bez cukru, soli a CO2.
Rubrika: Zdraví dětí
| Typ článku: Rady lékaře
Namísto kdysi doporučovaných „čistých tekutin“ a hladovky, aby „si střevo odpočinulo“, se dnes dává přednost podávání hustých polévek s uvařenými obilovinami (rýže, kroupy, kukuřice) či uvařených měkkých škrobovitých zelenin (mrkev, brambory, hrášek nebo topinambury).
I u dospělých platí, že když je průjem chronický, je nejprve třeba vynechat mléko a mléčné výrobky, sorbitol a kávu. Když to nepomůže, je třeba vyloučit i potraviny, které vyvolávají plynatost, u kojenců omezit podávání ovocných šťáv a pyré. V případě, že je průjem akutní, je třeba nejprve odstranit příčinu (infekce, alergie, střevní paraziti).
MUDr. Igor Bukovský
vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 5251
Datum: 26. 10. 2007