Dcerka měla průjem a já jsem jí dávala hustou zeleninovou polévku s kroupami, ale tchyně byla proti. | Prameny zdraví

Dcerka měla průjem a já jsem jí dávala hustou zeleninovou polévku s kroupami, ale tchyně byla proti.

Vaše volba byla správná. Fyziologie střeva si vyžaduje při průjmových stavech dostatečný příjem – v malých množstvích častěji, tedy ne velký objem najednou! – tekutin bez cukru, soli a CO2.

Dcerka měla průjem a já jsem jí dávala hustou zeleninovou polévku s kroupami, ale tchyně byla proti.

Rubrika: Zdraví dětí | Typ článku: Rady lékaře

Namísto kdysi doporučovaných „čistých tekutin“ a hladovky, aby „si střevo odpočinulo“, se dnes dává přednost podávání hustých polévek s uvařenými obilovinami (rýže, kroupy, kukuřice) či uvařených měkkých škrobovitých zelenin (mrkev, brambory, hrášek nebo topinambury).

I u dospělých platí, že když je průjem chronický, je nejprve třeba vynechat mléko a mléčné výrobky, sorbitol a kávu. Když to nepomůže, je třeba vyloučit i potraviny, které vyvolávají plynatost, u kojenců omezit podávání ovocných šťáv a pyré. V případě, že je průjem akutní, je třeba nejprve odstranit příčinu (infekce, alergie, střevní paraziti).

MUDr. Igor Bukovský
vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 3 373 Datum: 26. 10. 2007