Cukr stokrát jinak
Průměrný Čech, zdá se, se chce průměrnému Američanovi vyrovnat. Většina z nás si není vědoma toho, jaké množství cukru se skrývá v běžném cukrářském zboží, zákuscích či nápojích.
Tak například jedna žvýkačka obsahuje půl čajové lžičky cukru, polévková lžíce pudinku dvě a půl lžičky cukru, lžíce džemu či medu obsahují tři lžičky, dvě půlky broskve z broskvového kompotu tři a půl čajové lžičky, šálek kakaa čtyři a kopeček zmrzliny asi pět čajových lžiček cukru. Láhev koly o obsahu 0,33 l obsahuje pak ekvivalent šestnácti kostek cukru.
Organismus se namáhavě vyrovnává s kyselou reakcí rafinovaného bílého cukru v útrobách. Vysoký příjem cukrů má za následek zvýšení hladiny séra lipoproteinu, což je zrovna tak špatné, ne-li horší než vysoká hladina cholesterolu při rozvoji srdečního onemocnění. Vysoká spotřeba cukru se dává do souvislosti se vznikem zubních kazů, žlučníkovými problémy, cukrovkou, akné a špatným zažíváním, vyjmenujeme-li aspoň ty nejběžnější poruchy. Sladká jídla způsobují poruchy žaludku, vyvolávají netrpělivost a podrážděnost u lidí, kteří je častou konzumují, jsou návyková.
Další důležitá skutečnost týkající se cukru souvisí s odolností proti nemocem. Počet bílých krvinek se segmentovanými jádry v krvi se zvyšuje, objeví-li se v těle nějaká bakteriální infekce. Bílé krvinky ničí baktérie. Pokud ovšem vzroste hladina krevního cukru, stávají se tyto krvinky pomalými a línými. Velkému množství baktérií se může podařit přežít.
Materiály na této dvoustraně čerpají z programu obnovy zdraví vypracovaného pro frekventanty regeneračních a léčebných pobytů v Yuchi Pines Institute ve Spojených státech. Slouží jako učební podklady pro žáky Institutu životního stylu.