Co víme o komplexních sacharidech? | Prameny zdraví

Co víme o komplexních sacharidech?

Komplexní sacharidy se vytvářejí, když se spojují jednotlivé molekuly jednoduchých cukrů do dlouhých řetězců.

Co víme o komplexních sacharidech?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Poté co sníme potraviny obsahující komplexní sacharidy, ony dlouhé řetězce se rozkládají na jednotlivé jednoduché cukry pomocí enzymů - např. alfa amylázy v ústech a ve střevech - a následně se tyto jednoduché cukry vstřebávají střevní stěnou.

Tímto způsobem dodávají komplexní sacharidy do těla cukry, které se vylučují do krevního řečiště v průběhu řady hodin a jsou tak stálým zdrojem energie pro tělo až do dalšího jídla.

Škroboviny a zelenina obsahují sacharidy hlavně v komplexní podobě.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3 592 Datum: 11. 1. 2012