Co se děje, když polykáme? | Prameny zdraví

Co se děje, když polykáme?

„Nevím, co se mnou je, ale necítím se dobře," řekla mi Margarert Masonová. „Problémy začaly, když jsem před rokem změnila zaměstnání. Stresující práce, potrhlý šéf, pomlouvační spolupracovníci a problémy s chodem domácnosti mi, zdá se, vysály veškerou energii. Abych zahnala únavu, začala jsem pít více kávy a koka-koly.

Co se děje, když polykáme?

Rubrika: Stravování | Typ článku: Články

Netrvalo dlouho a můj žaludek začal být tak podrážděný, že jsem přestala mít potěšení z jídla. Doktor mi předepsal léky na snížení kyselosti žaludku, ale ty mi nepomohly. Zkoušela jsem jíst po malých dávkách vícekrát denně, ale zhoršilo to mé zažívání. Neustále se cítím být nafouklá. Myslíte, že by to mohl být žaludeční vřed?"

„To je možné," odpověděla jsem. „Ale vaše příznaky jsou spíše důsledkem špatného zacházení s vaším žaludkem."

„Asi máte pravdu," řekla Margaret s pohledem zabodnutým do země. „Vím jistě, že mi káva ani koka-kola moc neprospívají. Myslíte, že jsou příčinou všech mých problémů?"

„Možné to je, ale pochybuji o tom. Nicméně prvním krokem léčby je odstranění všech těchto dráždidel z vaší stravy. Káva obsahuje aromatické oleje, které mohou dráždit citlivou žaludeční výstelku. Káva, čaj a velké množství nealkoholických nápojů obsahují kofein, který způsobuje zúžení cév a stimuluje tvorbu kyselých žaludečních šťáv. Také další přísady nealkoholických nápojů způsobují podráždění."

„Není divu, že trpím těmito potížemi," zhodnotila Margaret. „Proč to lidem nikdo neřekne?"

Musela jsem se pousmát. „Myslíte, že to lidé chtějí vědět? Protože tyto nápoje mají rovněž žádoucí povzbuzující účinek, lidé se smířili s tím, že na podrážděný žaludek budou následně muset užívat léky."

Dále jsem jí vysvětlila, že daleko horší je, jak narušujeme trávicí proces. „Žaludek nejlépe pracuje, když přijme potravu, má čas ji řádně zpracovat, okyselit a odeslat do střev. Dříve než je schopen přijmout další jídlo, potřebuje si nějaký čas odpočinout.

Při jednom výzkumu dostala skupina studentů z jedné velké univerzity snídani složenou z obilovin, toustu, ovoce a jednoho vejce. Po čtyřech hodinách byl jejich žaludek prázdný. O několik dní později dostala tatáž skupina studentů stejnou snídani s tím rozdílem, že po dvou hodinách od chvíle, kdy ji snědli, obdrželi buď chleba s arašídovým máslem, nebo dýňový koláč se sklenicí mléka. O šest až osm hodin později byla část snídaně pořád ještě v žaludku.

Jeden student během tohoto výzkumu navíc dostal dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne kousek čokolády. O třináct hodin později měl více jak polovinu snídaně v žaludku - a pořád ještě nestrávenou."

„Znamená to, že bychom neměli jíst žádné svačiny?" zeptala se Margaret. „Dnes ale každý něco mezi hlavními jídly jí!"

„A téměř každý má problémy s trávením, pálením žáhy, nespavostí, otupělostí nebo nadváhou. Kdyby lidé jedli jen tři jídla denně a nesvačili mezi nimi, vyřešila by se tím valná většina jejich problémů. A jíst by měli po čtyřech až pěti hodinách."

„Dobrá, přesvědčila jste mě," řekla Margaret. „Jsem ochotná to zkusit."

„Nebude to snadné," varovala jsem ji. „Když to ale nevzdáte, budete se zaručeně cítit mnohem lépe. Je důležité, abyste přitom mezi jídly hodně pila. Budete-li mít hlad, dejte si raději jablko. A za dva týdny se mi přijďte ukázat."

Při našem dalším setkání Margaret zářila štěstím. „Po třech dnech se mi vrátila chuť k jídlu a žaludeční potíže zmizely. Je to velmi rychlé a jednoduché řešení! Už jsem o tom řekla všem svým známým." Pak se odmlčela a tázavě na mě pohlédla: „Paní doktorko, proč o tom nenapíšete knihu?"

„Ráda bych napsala," povzdechla jsem si, „ale mám obavy, že by tomu moc lidí nevěřilo."

Poznámka: Když člověk jí jen tři jídla denně bez toho, že by mezi nimi svačil, může tím zlepšit mnoho zažívacích problémů, zbavit se pálení žáhy, podrážděnosti, nespavosti, otupělosti a zabránit přibírání na váze.

Z knihy Aileeen Ludingtonové a Hanse Diehla „Umění žít zdravě". Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 4 751 Datum: 21. 10. 2014