Co se dá dělat, trpím-li zácpou? Snažím se jíst zdravě! | Prameny zdraví

Co se dá dělat, trpím-li zácpou? Snažím se jíst zdravě!

Zácpa je něco, co bychom na stravě s vysokým obsahem vlákniny jistě neočekávali. Když však zůstane ve vaší stravě byť i minimální množství mléčných produktů, třeba v podobě malého množství odtučněného mléka, nemusí docházet ke hladkému a pravidelnému odchodu stolice.

Co se dá dělat, trpím-li zácpou? Snažím se jíst zdravě!

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Někdy se stane, že někdo má během prvního týdne přechodu na zdravou stravu potíže s pomalou nebo tvrdou stolicí, i když pro to není žádný zjevný důvod. Pomůže vypít za den osm až deset sklenic vody.

Lněné semínko je přirozeným a dobře snášeným projímadlem. Přidejte jej dvě až čtyři polévkové lžíce k šálku rýže nebo jiné obiloviny před začátkem vaření. Lněné semínko obsahují i některé cereálie prodávané v obchodech se zdravou výživou. Mnohé druhy čerstvého i sušeného ovoce pomáhají činnosti střev. Starým a osvědčeným prostředkem jsou sušené švestky.

V každém případě platí, že normální průchod stolice se u každého velmi liší. Většina lidí na stravě s vysokým obsahem škrobů (komplexních sacharidů) má jednu až tři velké, měkké stolice denně. Stolici však můžete mít i pouze jednou za dva či tři dny a nemusí to znamenat, že funkce vašich střev je narušena - pokud bude stolice měkká a její průchod bude snadný. Četnost stolice velmi souvisí s množstvím potravy a vody, které přijmete každý den.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4 744 Datum: 26. 10. 2012