Zácpa | Prameny zdraví

Zácpa

Zácpa je velmi častý jev u „civilizovaně se stravujícího“ obyvatelstva. Je definována jako nepravidelné a namáhavé vyprázdňování, přičemž stolice je tuhá a suchá. Zácpou trpí podstatná část našeho obyvatelstva.

Zácpa

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Rady lékaře

Jen málokdo ví, že normální a zdravé je mít stolici minimálně 1krát denně. Málokdo ví, že normální a zdravé je, když stolice ani větry nemají nepříjemný zápach.

Zpomalení průchodu tráveniny střevem způsobuje porušení normálních funkcí střeva, hnilobné procesy, vyvolávané velkým příjmem množství hnilobných bakterií v mase a mléčných výrobcích, a kvasné procesy, které jsou způsobeny vysokým příjmem jednoduchých cukrů a nevhodnou kombinací potravin. Tyto hnilobné a kvasné procesy mají za následek nejen potlačení významu přirozených mikroorganismů (pro lidské střevo příznivých), ale také vznik škodlivých, prudce jedovatých látek, které v plynné i tekuté formě prostupují stěnou střeva přímo do krve, a tak zaplavují celý organismus.

Dnes se má za to, že většina chronických onemocnění (bolesti hlavy, některá nádorová onemocnění, chronické záněty všech orgánů), ale také akutních onemocnění (záněty horních cest dýchacích), je důsledkem nemocného střeva. Nemocného – ve smyslu působení nefyziologických bakterií, které způsobují změnu střevního obsahu, projevující se např. nepříjemným zápachem stolice a větrů.

Kromě charakteristicky tuhé a suché stolice se zácpa projevuje bolestmi hlavy, bolestmi břicha, slabostí, nechutenstvím, ale také bolestmi v zádech.

Výzkum dr. Denise Burkitta v africké populaci (která má stravu velmi bohatou na vlákninu) ukázal, že u Afričanů je hmotnost denní stolice minimálně pětkrát větší než u průměrného Evropana a doba od požití potravy po vyloučení nestrávených zbytků stolicí je poloviční v porovnání s tímto časem u člověka, který se živí „civilizovanou stravou“. Mnoho autorit se domnívá, že stolice v určitou pravidelnou denní dobu je lepší než stolice nepravidelná. Nejpříhodnější je doba před nebo těsně po snídani. Někteří lidé mají stolici po každém jídle, třeba třikrát za den. I to může být normální.

Hlavní faktory způsobující zácpu:

- nedostatek vlákniny ve stravě;

- nedostatek tekutin;

- nedostatek tělesné aktivity;

- emoce, napětí.

Zácpa může být zapříčiněna také hormonálními poruchami, ucpáním střeva (z různých důvodů – např. nádor, křeč) ap. Tehdy se k zácpě přidružuje celá řada jiných příznaků, které umožňují diagnostikovat onemocnění a léčit ho.

Prevence a léčba

Vláknina má významný účinek. Bez zvýšení příjmu této skupiny uhlovodíků není možné očekávat zlepšení. Existuje více druhů vlákniny (celulóza, hemicelulóza, pektin, gumy, slizy ap.); ne všechny je organismus schopen strávit a využít, proto procházejí střevem beze změny. Svou přítomností však podporují střevní pohyby (peristaltiku), vážou na sebe vodu, a tím změkčují střevní obsah a usnadňují jeho vylučování. Zdrojem vlákniny jsou luštěniny, obilniny, celozrnné výrobky, listová zelenina, kořenová zelenina, ovoce a některé druhy semen. Kukuřičné otruby jsou lepším prostředkem proti zácpě než pšeničné otruby.

Podle jedné studie provedené nedávno u žen, které jedly více ovoce a zeleniny, bylo zjištěno, že tyto ženy zácpu neměly. A to i přesto, že jejich strava obsahovala téměř stejné množství vlákniny jako strava žen trpících zácpou, které však jen zřídka konzumovaly ovoce a zeleninu.

Většina nepříznivých důsledků zácpy je vyvolána samotným léčením. Laxativa (léky na vyvolání stolice) při své dlouhé cestě střevem dráždí celý trávicí systém, způsobují také ztráty draslíku, určité ledvinové potíže a od r. 1957 se předpokládá, že užívání laxativ vede rovněž k zánětu slepého střeva. Nejnebezpečnější jsou minerální oleje nebo tekutý parafín (Lafinol). Snižují vstřebávání fosforu, vitaminu A, D, K, E a karotenoidů. Dlouhodobé užívání minerálních olejů může vyvolat rakovinu tlustého střeva a konečníku. Zdá se, že užívání vlákniny v přirozené stravě odbourává potřebu užívat projímadla.

Byl dokázán vztah mezi obezitou a zácpou. Při nadváze je proto vhodné zredukovat hmotnost na přiměřenou hodnotu.

Při vytváření návyku na pravidelnou stolici je vhodný malý studený klystýr. Zaveďte do konečníku klystýr s 1-2 dl studené vody, „udržte“ 1 minutu a pak se vyprázdněte. Aplikujte vždy ve stejnou denní dobu.

Účinným přírodním projímadlem je čaj z listů senny. Jeho časté užívání však může vyvolat laxativní návyk, což znamená, že bez jeho užití nedojde k vyprázdnění. Čaj se nepřipravuje vařením ani spařením, ale pouze vyluhováním listů při pokojové teplotě (velmi důležité).

Výhodným prostředkem, jak podpořit pohyby střev, je břišní masáž. Může ji provádět jiná osoba jemnými krouživými pohyby a rytmickým stlačováním břišní stěny. Může si ji ovšem dělat člověk sám koulením přitlačeného tenisového míčku na břichu vleže. Jiný druh automasáže: Zhluboka se nadechněte a plně vydechněte. Potom zadržte dech a 10-15krát rychlým vtahováním a vypínáním břicha masírujete střeva. Cvik opakujte 4-5krát před stolicí.

Vzhledem k riziku hnilobných procesů ve střevech se vyvarujte konzumace živočišných bílkovin. Všechny živočišné bílkoviny mají nízký obsah vlákniny.

Užitečné mohou být také krátké studené koupele.

Vyhněte se přílišné námaze. Silné vyčerpání může být příčinou zácpy.

Uspěchané a nepravidelné stolování způsobuje nepravidelnost také ve funkci střeva.

Všechny léky proti zánětům a antihistaminika jsou přirozené vysušovací látky a mohou způsobit, že stolice je sušší než obvykle. Tabletky na trávení, proti bolesti, amfetamin a preparáty proti kašli (obsahující kodein) mohou nepříznivě ovlivnit funkci konečníku.

Doporučuji cvičení, procházky, rekreační sport: zvyšují prokrvení, činnost srdečního svalu i břišních svalů, což je nutné pro správnou funkci střev.

Vyvarujte se přejídání – zapříčiňuje zácpu.

Mléko patří k potravinám, které vyvolávají zácpu. Cukr kravského mléka, laktóza, vyvolává zahlenění střeva (ovšem i celého vylučovacího systému organismu) a následné poruchy jeho funkce. Podobný účinek mají i následující potraviny: sýry, vejce, jogurt, ryby, všechny druhy masa, šťáva, bílý chléb, všechny cukrárenské a pekárenské výrobky, konzervované potraviny v prášku, koření, zmrzlina a zákusky.

Některé potraviny mají opačné, tedy projímavé účinky. Nejznámější jsou asi švestky, ale patří sem také jablka, fíky, syrový špenát, oddenek lékořice, jahody.

Zácpou trpí také těhotné ženy, hlavně ke konci těhotenství. Zácpa je zřejmě vyvolána mechanickým tlakem plodu na trávicí systém.

Dbejte, aby vás žádné oblečení nestahovalo. Nepoužívejte nic, co zanechává výrazné „stopy“ na kůži.

Prevencí proti zácpě je vedle dostatečného příjmu vlákniny také dostatečný příjem tekutin. Doporučuji vypít 6-8 sklenic denně. Ráno vypijte na lačno 1-2 sklenky vody, případně vlažného bylinkového čaje. Nepijte během jídla, pijte minimálně 15 minut před a 30 minut po jídle.

Zácpu může vyvolávat také černý čaj a káva.

MUDr. Igor Bukovský (Miniencyklopedie přírodní léčby, Advent-Orion)

Počet přečtení: 20 476 Datum: 3. 2. 2009