Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Červená čočka

Jedná se o druh čočky, která se prodává slupky zbavená a která je uvnitř spíše než červená oranžová. Je velice rychle uvařená, asi za 10 minut, a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, můžeme ji proto dobarvovat kurkumou.
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Encyklopedie

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B-6. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě. Škroby obsažené v luštěninách se (díky obsahu vlákniny) pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale nejenom pro ně.

Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka. Vynikající je v jednoduché kombinaci s rýží či celozrnným chlebem.

Počet přečtení: 12126
Datum: 24. 5. 2006