Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celer, pomáhá při dně a revmatismu

Celer – to není jen zelenina, na kterou si vzpomeneme, až když chceme udělat svíčkovou nebo když na Vánoce chystáme bramborový salát. Celer je také koření. Sušený celer je součástí různých kořenících práškových směsí, které se používají k ochucování polévek i omáček. Užívá se sušená bulva i nať. Celerová nať je také obsažena v bylinkové soli.
|
Typ článku: Encyklopedie

Samozřejmě, že čerstvou celerovou nať můžeme používat i do různých pomazánek nebo salátů.

Celer se doporučuje nejen k ochucování pokrmů, ale taky ke zlepšení zdraví – například k posílení nervů, k pročištění krve. Je vhodný i pro diabetiky. Ve středověku byl doporučován při dně a revmatismu. Já ho doporučuji i dnes – je to vynikající zelenina k odkyselení organismu i pro ty, kdo mají vysoký cholesterol.

Celer má odvodňovací účinky, což se dá využít při potížích s ledvinami a při vysokém tlaku. Celer obsahuje vitamin C, B1, B2, B6, B9, PP i C, karoten, z minerálů např. draslík, hořčík, vápník, železo, sodík i trochu zinku. Celer zvyšuje prokrvení pohlavních orgánů, takže působí i jako afrodiziakum. Statečný řecký hrdina – Achilles – prý léčil celerem své nemocné koně.

Igor Chaun na otázku, co považuje za vrchol svého kulinářského umění, odpověděl:

„Že jsem se naučil vařit z čehokoliv a pochopil, že jídlo nevzniká tou hlavní hmotou, ale kořením, jímž se tato hmota ochutí. Nejsem sice ortodoxní vegetarián, ale osvobodil jsem se od nutnosti vařit pomocí masa. Už i u nás máme celou škálu různých hmot (zelenina nebo rostlinná «masa» jako je seitan nebo tofu), ze kterých je možné vyrábět fantastická jídla. Jsem schopen uvařit excelentní «čínu» kupříkladu z c e l e r u… Mým kulinářským umem je to, že jsem se naučil vařit z čehokoli a dobře kořenit …“

Z celeru můžeme vykouzlit i «ovar». Nebudeme troškařit a vezmeme si taky pastinák (nemáme-li, tak petržel). Očistíme je, oloupeme, ale jinak je necháme v celku; jen pokud jsou moc velké, překrojíme je. Vložíme je do vroucí vody (nemusí jí být moc, vyčnívající zelenina změkne i v páře), přidáme také na čtvrtky nakrájenou cibuli, okořeníme celými kuličkami pepře a nového koření, přidáme bobkový list. Vaříme doměkka. Vyjmeme, rozdělíme na porce, tak aby každý strávník měl kousek celeru i pastináku i cibule. Posypeme strouhaným křenem, ten pokropíme vývarem a dobrým olejem, nejlépe z pšeničných klíčků, pokapeme sójovou omáčkou, přidáme hořčici a podáváme s chlebem.

Takový «ovar» nejenže nezvedne váš tlak, naopak, celer, podobně jako česnek, patří mezi nejlepší rostlinné spojence proti vysokému tlaku! Celer je užitečný i tím, že obsahuje dost draslíku.

A ještě jeden recepis – tentokrát na nervy: Celer (asi čtvrtkilový) očistíme, nastrouháme a naložíme do litru přírodního vína. Za pár dnů máme elixír, který příjemně chutná a prospívá nervům. Dáváme si malou skleničku před jídlem.

Celer se dá použít k výrobě kaše – podobně jako brambory. Očištěný, na kostky nakrájený celer uvaříme v osoleném mléce doměkka (i v sójovém), rozšleháme a ochutíme.

Díky celeru prý můj táta jednou v mládí velmi výrazně zabodoval. To bylo tak: byli s kamarády na horách a jeden z nich chtěl zapůsobit na pěknou slečnu. Tak ji pozval na něco dobrého, ovšem na mém tátovi (tedy když jím ještě nebyl) prý bylo, aby připravil něco k jídlu. Ten měl ve své skromné studentské kuchyňské výbavě také sklenici výpečků z králíka na celeru. Kamarádi se dívali dost nedůvěřivě, když krájel brambory na kolečka, opékal je a potíral obsahem té sklenice. Slečna však předsudky neměla, baštila s chutí a nešetřila superlativy!

V této historce tedy celer sehrál kladnou roli. Ovšem jedna klientka mi vyprávěla historku o svém muži, který se osypal. Nikdo nevěděl po čem. Po nějaké době se osypal znovu – poté, co snědl větší množství oblíbené pomazánky – byla ze syrového celeru. Málem se udusil.

Tím nechci strašit, protože kdokoli z nás se může stát alergickým na cokoli, ale to neznamená, že se všichni budeme bát něco vyzkoušet. Jen opět radím – všeho s mírou, tedy i s celerem. On má jinak velmi dobrou pověst, zejména u pánů.

Dámy, doporučuji jej nám ženám, ovšem z jiného důvodu: je to prý nejúčinnější zelenina proti celulitidě a současně proti faldům! Samozřejmě, když se užívá vnitřně. Vyrovnává pH, takže pak nejsme tolik kyselé a tělo ty kyseliny nemusí tolik «ředit», ať už tukem nebo vodou, takže nemáme kolem sebe tukové či vodové pneumatiky. No a pak už stačí jen nenacpávat se sladkostmi, tučnou stravou, nekouřit, nepít alkohol, jíst hodně vlákniny a cvičit, cvičit, cvičit…

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5136
Datum: 12. 5. 2020