Často se v poslední době mluví o tzv. středomořské stravě. Čím je tak zajímavá a zdravá? | Prameny zdraví

Často se v poslední době mluví o tzv. středomořské stravě. Čím je tak zajímavá a zdravá?

Lidé žijící v okolí Středozemního moře (Řecko, Izrael, Palestina, Itálie, Francie, Španělsko atd.) sní mnoho zeleniny, chleba a obilovin. Používají olivy, mandle, česnek, nejedí mnoho a ze živočišných potravin používají ty, které obsahují méně tuku (ryby, jehněčí, skopové, šťavnaté sýry).

Často se v poslední době mluví o tzv. středomořské stravě. Čím je tak zajímavá a zdravá?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

To vše dohromady znamená menší energetický přísun, méně tuků, cholesterolu, víc antioxydantů, vlákniny, vlákniny, vitamínů – a ochranu především před onemocněním srdce a cév a některými druhy rakoviny.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 2 782 Datum: 11. 8. 2010