Způsobují jednoduché cukry větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy? | Prameny zdraví

Způsobují jednoduché cukry větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy?

Až do nedávné doby se předpokládalo, že jednoduché cukry se vstřebávají rychleji a způsobují větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy - studie však ukázaly, že tomu tak vždy není.

Způsobují jednoduché cukry větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Některé komplexní sacharidy jsou ve skutečnosti vstřebávány rychleji než některé jednoduché cukry. Různé druhy komplexních sacharidů přinášejí různou reakci hladiny krevního cukru. Např. brambory se vstřebávají rychleji a vzestup hladiny krevního cukru je o něco vyšší než při konzumaci rýže či kukuřice.

Tyto poznatky z nedávné doby mohou prospět lidem, kteří jsou velmi citliví na kolísání hladiny krevního cukru: diabetikům a těm, kteří strádají hypoglykémií či zvýšenou hladinou triglyceridů.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2 868 Datum: 13. 1. 2012