Zdravé srdce: místo masa - tofu! | Prameny zdraví

Zdravé srdce: místo masa - tofu!

To, co si dáte na oběd, vám může zachránit život - k takovému závěru vedou výsledky nové studie. U těch účastníků studie, kteří nahrazovali libové maso tofu (neboli sójovým sýrem/tvarohem), došlo k redukci rizika srdečního onemocnění, a to snížením hladiny cholesterolu a dalších tukových látek v krvi, kterým se říká triglyceridy, a zpomalením rychlosti oxidace LDL („špatného“) cholesterolu.

Zdravé srdce: místo masa - tofu!

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Studie

Když dochází k oxidaci LDL cholesterolu, zvyšuje se tím jeho schopnost ukládat se v cévách a vytvářet plaky, které mohou vést k srdečnímu onemocnění. Předchozí studie ukázaly, že pacienti se srdečním onemocněním mají vyšší hladinu oxidovaného LDL cholesterolu v krvi.

Journal of the American College of Nutrition 2000;19:761-767

Počet přečtení: 3 127 Datum: 1. 1. 1970