Zahušťování polévek a omáček | Prameny zdraví

Zahušťování polévek a omáček

Z kukuřičného škrobu a malého množství vody (obvykle čtvrt až půl šálku) vytvořte řídkou pastu. Jedna až tři polévkové lžíce kukuřičného škrobu zahustí šálek tekutiny - podle požadované konzistence.

Zahušťování polévek a omáček

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Tekutinu, kterou chcete zahustit, uveďte do varu, pomalu a za stálého míchání přidávejte pastu z kukuřičného škrobu. Stále míchejte, až tekutina zhoustne a stane se čirou. Jednu minutu povařte a servírujte ještě horké.

Chcete-li si připravit hladkou omáčku s použitím celozrnné pšeničné mouky, tekutinu s moukou umixujte v mixéru. Poté vzniklou směs vlijte na pánev, zahřejte a míchejte, dokud nezhoustne. Asi dvě polévkové lžíce mouky zahustí jeden šálek tekutiny.

Některé omáčky můžeme připravit tak, že odstraníme z hrnce či pánve pokličku a pokrm vaříme na mírném plameni tak dlouho, až se odpaří dostatečné množství vody a zbylá omáčka zhoustne a nabude na chuti a vůni. Tato metoda se dá dobře použít při přípravě omáček na špagety či na zeleninová jídla anebo při výrobě jablkového másla.

Některé polévky či omáčky můžeme zahustit tak, že jejich část pomixujeme v elektrickém mixéru. Pak ji vrátíme do hrnce a dobře promícháme. Tato metoda je nejúčinnější u luštěninových polévek a některých omáček.

Řídké zeleninové polévky můžeme zahustit tak, že do vývaru přidáme nevařenou rýži nebo některou těstovinu. Šálek takové škroboviny dokáže velmi dobře zahustit velký hrnec polévky (osm až deset šálků).

http://www.countrylife.cz/skrob-kukuricny-200-g-bio-amylon

John & Mary McDougallovi, z knihy McDougallův plán

Počet přečtení: 7 819 Datum: 23. 10. 2014